Grillad entrecôte med grönkålsvinägrette, stekt svart kål, gräddig rotselleri och kålrabbi kommer bli en ljuvlig rätt i helgen.
Ingredienser
1 stjälk svartkål
olivolja
salt
0,5 rotselleri
1 kålrabbi
4 klyftor vitlök
1 schalottenlök
2 dl grädde
svartpeppar
Stekt entrecôte
4 skivor entrecôte (biff)
salt
svartpeppar
rosmarin
salvia
färsk timjan
2 klyftor vitlök
olivolja
Grönkålsvinägrette
2 schalottenlökar
4 klyftor vitlök
1 chilifrukt
1,5 dl olivolja
0,5 citron
1 dl vitt vin
1 msk grovkornig dijonsenap
4 msk kapris
salt
2 stjälkar grönkål
1 knippe persilja, grovhackad
Gör så här
Stek svartkålen i olivolja på båda sidorna så den blir krispig, salta lätt.
Skär rotselleri och kålrabbi i tärningar. Fräs bitarna i en kastrull med skivad vitlök och schalottenlök. Tillsätt lite vätska och salt i botten och låt koka ca 4-5 minuter tills vätskan kokat in.
Tillsätt grädde och svartpeppar, låt det bli krämigt men rotfrukterna ska fortfarande ha lite kärna.
Stekt entrecôte
Salta och peppra entrecôten och stek köttet med örterna och vitlöken. Ös köttet i panna med olivolja. Stek ca 2-3 minuter på var sida och låt köttet vila så det når en temperatur på 55 i grader i mitten.
Grönkålsvinägrette
Finhacka löken, vitlöken och chilin. Fräs i olivolja någon minut.
Tillsätt citronsaft, finrivet citronskal och vinet. Låt koka ihop några minuter.
Vänd ner senapen, kapris och lite salt.
Repa grönkålen och skär den fint.
Värm vinägretten och vänd ner grönkålen så den ”smälter ”.