Grillad fläskkotlett med ört- och vitlökssmör

POPULÄRT
koket.se
Grillad fläskkotlett med ört- och vitlökssmör
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Grillad fläskkotlett med ört- och vitlökssmör

17 ingredienser

1 h

Stefans bästa kött att grilla är fläskkotletter. Och istället för sås låter han i det här receptet en klick smakrikt kryddsmör smälta på kotletten. Tillsammans med ugnsrostade grönsaker blir det en härlig grillmiddag att bjuda på.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 fläskkotletter (med ben)
  • 1 aubergine, grovt skuren
  • 1 zucchini, grovt skuren
  • 4 potatisar, skrubbade (stora potatisar)
  • 2 röda paprikor, grovt skuren
  • 150 g färsk spenat
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar, från kvarn

Ört- och vitlökssmör

  • 1 vitlök, ugnsbakad i folie
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 knippe färsk gräslök
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 50 g färsk spenat
  • 3 msk worcestersås
  • 1 msk sambal badjak
  • 1 citron, skalet och juicen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja med vitlöken till kryddsmöret. Skär av toppen på vitlöken. Lägg den på ett ark aluminiumfolie. Ringla på lite olja och slå in den i folien. Lägg i en ugnssäker form och mjukbaka i ugnen ca 25 minuter.
  3. Skär aubergine, zucchini och potatis i grova bitar. Dela, kärna ur och skär paprika i grova bitar. Lägg grönsakerna på en plåt/ugnssäker form. Ringla på olja och vänd runt. Salta och peppra.
  4. Rosta i ugnen ca 25 minuter.
  5. Vänd runt grönsakerna med spenat precis före servering.
  6. Mixa ihop gräslök, persilja, spenat, worcestersås sambal badjak, finrivet citronskal, salt och smör i en liten matberedare eller med stavmixer. Pausa och skrapa ner längs kanterna då och då.
  7. Tryck ut de mjukbakade vitlöksklyftorna ur vitlöken direkt ner i smöret. Fortsätt mixa till ett slätt grönt smör. Smaka av
  8. Salta och peppra köttet. Ringla på lite olja och tillaga kotletterna på grillen. Eller mjöla dem lätt och stek dem i smör och olja i en stekpanna.
  9. Servera grönsakerna blandad med spenat till de grillade fläskkotletterna. Toppa varje kotlett med en rejäl klick av smöret.

Tips! Om det blir smör över går det bra att frysa in och använda vid ett annat tillfälle.