Grillad gös med spenat och beurre blanc

Grillad gös med spenat och beurre blanc
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Grillad gös med spenat och beurre blanc

17 ingredienser

40 m

Försök få tag i en så färsk gös som möjligt och servera med slungad spenat, en äkta beurre blanc och smörslungade färska bönor. En rätt med riktigt mycket smör kan väl inte annat än bli riktigt gott?

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g gösfilé (gärna med skinnet kvar)

Beurre blanc, smörsås

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • En liten klick smör
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 200-300 g av kylskåpskallt smör
  • 1 citronklyfta, saften av
  • salt
  • vitpeppar

Servering

  • 400 g bladspenat
  • 3 schalottenlökar
  • salt
  • peppar
  • 500 g färska vaxbönor
  • En rejäl klick smör
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 4 port potatis

Gör så här

Grillad gös

  1. Skölj av filéerna och torka av dom. Salta och peppra filéerna och lägg med skinnsidan nedåt i en grillpanna eller på grillgaller. Låt grillas tills köttet är vitt och klart, efter ca 5-6 minuter. Vänd eventuellt över snabbt på andra sidan innan servering.

Beurre blanc

  1. Hacka schalottenlöken fint till såsen. Sautera sedan tillsammans med en liten klick smör utan att det tar färg. Häll i vinet och låt det koka ner till hälften. Rör ner små bitar i taget av det kalla smöret tills såsen tjocknar något i konsistensen. Smaka av med salt peppar och citronsaften. Håll såsen varm utan att koka då den lätt kan skära sig.

Spenat

  1. Hacka schalottenlöken till spenaten och fräs upp med smör. Lägg sedan i spenaten och slunga runt. Smaka av med salt och peppar.

Smörslungade färska bönor

  1. Koka upp saltat vatten. Släng i bönorna och koka ca 5 minuter (ju mer nyskördade bönor desto kortare tid). Häll av vattnet och låt bönorna ligga kvar i kastrullen. Lägg i en rejäl klick smör och låt smälta ihop. Strö över flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.
  2. Servera de grillade filéerna med spenaten, bönorna och den härligt syrliga såsen med några kokta potatisar.