Grillad gurka och nätmelon med salsa macha

koket.se
Grillad gurka och nätmelon med salsa macha
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Grillad gurka och nätmelon med salsa macha

15 ingredienser

1 h

Nu när sommaren närmar sig är det hög tid att testa nya härliga recept på grillen. Grillad gurka och nätmelon med salsa macha är ett hett tips du borde testa redan nu!

Se Fabian Olli Johanson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Salsa macha

  • 2 torkade anchochili
  • 2 torkade chipotlechili
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 dl olja (neutral, t.ex. solros eller raps)
  • 1 msk sesamfrön
  • 50 g cashewnötter, saltrostade
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • oregano
  • flingsalt

Grillad gurka och närmelon

  • 25 g salt, finkornigt
  • 500 g vatten, kallt
  • 6 gurkor (minigurkor)
  • 1 nätmelon (Cantaloup)
  • 1 burrata
  • blandade örter (t.ex. spansk körvel, mynta eller koriander)

Gör så här

Salsa macha

  1. Avlägsna stjälk och frön från chilifrukterna och skär dem i små bitar.
  2. Skala och skär vitlöken tunt.
  3. Värm upp olja, vitlök, sesamfrön och cashewnötter i en kastrull på medelvärme i ca 5 minuter, eller tills vitlöken blivit krispig och sesamfröna gyllenbruna. Tillsätt chilifrukten och låt allting svalna.
  4. När oljan svalnat helt så blanda ner vinäger, oregano och två nypor flingsalt.
  5. Häll salsan i en matberedare och pulsera oljan varsamt ett par gånger. Det ska fortfarande vara en del krispiga småbitar kvar för bäst resultat.

Grillad gurka och närmelon

  1. Blanda salt och vatten tills saltet löst sig.
  2. Lägg ner minigurkorna i saltvattnet och låt ligga i minst 30 minuter.
  3. Skala melonen och gröp ur fröna. Skär därefter melonen i avlånga skivor, ungefär tre centimeter tjocka.
  4. Lyft upp gurkorna från saltvattnet och torka av dem med lite hushållspapper.
  5. Gnid in gurka och melon med lite olivolja och grilla på riktigt hög värme tills de fått fina grillmönster.
  6. Skär gurkorna och melonen i mindre munstora bitar. Krydda med lite flingsalt.
  7. Finhacka burrata och sprid ut i mitten på ett fat. Fördela gurka och melon lite omlott. Ringla några skedar salsa macha över och garnera med valfria örter så som spansk körvel, mynta eller koriander.