Grillad hälleflundra med jordärtskockspuré

Grillad hälleflundra med jordärtskockspuré
Foto: Tv4

Grillad hälleflundra med jordärtskockspuré

Av: Hampus - Smögen

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h

Grillad hälleflundra med jordärtskockspuré, vitvinssås, grillade haricot verts och citronsparris. Klassiska smaker helt enkelt. Gott!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Grillad hälleflundra

  • 800 g hälleflundra
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl salt
  • rapsolja

Dillolja

  • 3 dl rapsolja
  • 2 knippen dill
  • ca 0,5 dl spenat

Vitvinssås

  • 0,5 palsternacka
  • 2 schalottenlökar
  • 3 timjankvistar
  • 5 dl grädde
  • 3 dl vitt vin (gärna torrt t.ex. Sauvignon Blanc)
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 3 dl fiskfond
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1-2 msk smör
  • salt
  • peppar

Jordärtskockspuré

  • 300 g jordärtskocka
  • smör
  • 0,5 dl grädde
  • salt

Haricot verts

  • 150 g haricots verts
  • 50 g smör

Citronsparris

  • 12 gröna sparrisar
  • 1 citron, saften

Gör så här

Grillad hälleflundra

  1. Blanda vatten och salt och lägg ner fisken i blandningen. Ställ i kylen tills det är dags att grilla.
  2. Lägg fisken i folie och grilla den till den har en innertemperatur på 42 grader, låt vila lite innan servering.

Dillolja

  1. Värm upp oljan till ca 50-60 grader.
  2. Häll oljan över dillen och spenaten. Mixa länge.
  3. Låt svalna helt och sila sedan genom ett kaffefilter.

Vitvinssås

  1. Skala och hacka palsternackan och löken i mindre bitar. Låt dessa svettas tillsammans med olja i pannan.
  2. Tillsätt vitpeppar och timjankvistarna.
  3. Reducera grädden till ca hälften i en annan kastrull.
  4. Tillsätt vin, vinäger och fiskfond bland grönsakerna. Låt detta reducera tills ca en tredjedel återstår.
  5. Tillsätt därefter grädde, smör och salt efter smak. Jag tycker personligen att det behövs en del.
  6. Sila såsen.

Jordärtskockspuré

  1. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Koka dem sedan mjuka.
  2. Häll av vattnet och mosa jordärtskockorna. Tillsätt sedan smör samt grädde och smaka av med salt.

Haricots verts

  1. Olja in haricots verts och lägg dem på grillen.
  2. Under tiden smälter du smör i en panna.
  3. Vänd ner de grillade haricots vertsen i smöret och låt dem gotta sig. Tillsätt även lite salt.

Citronsparris

  1. Hyvla sparrisen och lägg i ett isbad.
  2. Häll av vattnet och tillsätt citronen. Blanda.

Servering

  1. Klicka ut lite puré på tallriken och lägg på en bit fisk.
  2. Ringla över sås och toppa med citronsparris och haricots verts.
  3. Ringla slutligen över lite dillolja.