Grillad spetskål med koreansk dressing och stekt ägg

POPULÄRT
koket.se
Grillad kål med koreansk dressing och stekt ägg
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Grillad spetskål med koreansk dressing och stekt ägg

16 ingredienser

40 min

Grillad spetskål och salladslök serverad med en krämig och het majonnäsdressing samt krispigt stekta ägg. Servera med nykokt ris!

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 spetskål (små)
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 12 salladslökar
  • 1 msk rostade sesamfrön (gärna både svarta och vita)
  • 4 ägg
  • olja, till stekning

Koreansk dressing

  • 1 ägg
  • 2 msk sesamolja
  • 1,5 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1-2 msk gochujang
  • 2,5-3 dl rapsolja
  • 2 msk rostade sesamfrön (gärna både svarta och vita)

Till servering

  • 4 port japanskt ris, nykokt

Gör så här

  1. Börja med den koreanska dressingen. Lägg det hela ägget med sesamolja, soja, risvinäger, riven vitlök, gochujang och rapsolja i en cylinderformad bunke.
  2. Ställ en handmixer i botten på bunken och kör på max från botten och uppåt och sen försiktigt upp och ner tills det har blivit en fluffig dressing. Smaka av med soja och gochujang. Blanda i sesamfröna och ställ åt sidan.
  3. Skär spetskålen i 4 klyftor vardera. Ringla på sesamolja och soja.
  4. Grilla kålen tillsammans med salladslöken till de båda blivit lite mjuka och fått lätt sotade kanter. Ta av från grillen och håll varmt.
  5. Stek äggen i en mycket het panna i generöst med olja. Om hettan är tillräckligt hög och det är nog med olja i pannan bubblar sig äggen lägg och blir krispiga i botten.
  6. Lägg grillad kål och salladslök på tallrikar tillsammans med ris och krispiga ägg. Ringla dressingen över grönsakerna, strö på sesamfrön och njut genast!

Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna samt skal från ägget för en mer hållbar matlagning, och njut av dina goda rätt. /Köket-redaktionen