Grillad kalventrecôte med sötpotatis, mangosalsa och avokadokräm.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Mangosalsa
1 mango
1 rödlök
1 kruka persilja
1 röd chilifrukt
1 limefrukt
1 msk olivolja
salt
peppar
Avokadokräm
3 avokador
5-6 msk crème fraîche
2 tsk citronsaft
2 klyftor vitlök, pressade eller rivna
salt
peppar
Sötpotatis
3-4 sötpotatisar
2 msk olivolja
0,5 tsk strösocker
svartpeppar
flingsalt
Kalventrecôte
4 skivor entrecôte (kalventrecôte)
salt
peppar
Gör så här
Mangosalsa
Skala och hacka mangon i fina bitar och lägg i en bunke.
Skala rödlöken och finhacka den. Finhacka även persilja så det blir ca 1 dl. Blanda ner i bunken.
Kärna ur och finhacka chilin, smaka gärna på chilin så du känner av hur stark den är. Ner i bunken.
Pressa i limen och i med olivoljan. Blanda ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
In i kylen för att dra till sig, ta fram 15 minuter innan servering.
Avokadokräm
Skala avokadon och lägg ner bunke, blanda i crème fraiche, pressad citron och riv den skalade vitlöken.
Blanda ihop med en mixer så den blir slät. Smaka av med salt och peppar.
Sötpotatis
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sötpotatisen, skär i klyftor och lägg i en bunke.
Blanda i olivoljan, socker, svartpeppar och flingsalt. Blanda runt.
Ställ klyftorna på en plåt.
Tillaga i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter (tills de fått fin färg).
Kalventrecote
Lägg upp köttet i god tid så det är rumstempererat.
Tänd grillen.
Salta köttet 15 minuter innan det skall grillas.
Grilla köttet över direkt värme 2 minuter per sida. Innetemperaturen ska vara 60 grader för att vara medium. Låt vila i 7 minuter butcherpaper.
Tranchera köttet och salt samt peppra.
Lägg upp sötpotatis på en tallrik. Mangosalsan blir som en bädda åt det trancherade köttet. Lägg slutligen upp avokadokrämen och toppa med lite persilja och flingsalt.