Grillad lax med dillmajonnäs och gurksallad

POPULÄRT
koket.se
Grillad lax med dillmajonnäs och gurksallad
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Grillad lax med dillmajonnäs och gurksallad

23 ingredienser

Grillad lax till många - en hel laxsida läggs på grillen och serveras med en snyggt grön majonnäs med dill och citron, fräsch och krispig gurksallad och nykokt färskpotatis svängd i smör, dill och gräslök. Sommarmat när den är som bäst.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 laxsida (1,5 kg)
  • 1 citron
  • salt
  • svartpeppar

Majonnäs

  • 2 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 citron, finrivet skal
  • 4 dl neutral rapsolja
  • 1 knippe färsk dill
  • salt
  • svartpeppar

Gurksallad

  • 2 gurkor
  • 1 citron
  • 1 knippe gräslök
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Potatis

  • 1,5 kg färskpotatis
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 3 msk färsk dill, finhackad
  • 3 msk färsk gräslök, finhackad
  • flingsalt
  • vitpeppar

Gör så här

Lax

  1. Gnid in laxen med salt och peppar. Lägg laxen på en plåt som kan ställas på grillen. Tänd grillen och se till att grillkolen hamnar på kanterna av grillen. Du ska nu grilla med indirekt värme.
  2. Lägg plåten på grillgallret. Grilla laxen under lock i ca 25 minuter tills innertemperaturen på laxen är ca 54 grader. Det går också bra att tillaga laxen i ugnen på 150 grader ca 25 minuter.
  3. Pressa citron över laxen precis innan du lyfter bort den från grillen.

Majonnäs

  1. Lägg alla ingredienser till majonnäsen förutom dillen i en skål. Ställ i en stavmixer så mixerbladet nuddar botten av skålen. Mixa på högsta effekt. Dra sakta mixern upp och ner några gånger för att få in lite luft i majonnäsen. När den är fluffig och krämig är den klar. Finhacka dillen och vänd ner i majonnäsen, mixa lite snabbt.

Gurksallad

  1. Skiva gurkan och hacka gräslöken fint. Blanda ihop med färskpressad saft från citron. Smaka av med salt och peppar.

Potatis

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Häll av och lägg tillbaka i kastrullen. Klicka över smör och tillsätt gräslök och dill. Salta och peppra. Vänd runt och servera genast.