Grillad laxsida med tillbehör

Grillad laxsida med tillbehör
Adam Thulin
Adam Thulin

Grillad laxsida med tillbehör

23 ingredienser

45 m

Grillad laxsida med färskpotatis, rädisor, gurksallad och en krämig pepparrotsyoghurt gör sig riktigt bra i helgen!

Ingredienser

portioner

Grillad laxsida

  • ca 800 g laxsida, med skinn
  • 1 citron, skal och saft
  • salt
  • olivolja

Grillade tillbehör

  • 400 g färskpotatis, kokt
  • 1-2 knippen rädisa
  • 1 zucchini
  • 0,5 isbergssallad

Citronvinägrett

  • 1 dl olivolja
  • 1 citron, skal och saft (stor)
  • 0,5 klyfta vitlök, finriven
  • salt

Grillad gurksallad

  • 1 gurka
  • 1 kruka dill
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 tsk strösocker
  • rapsolja
  • salt

Pepparrotsyoghurt

  • 3 dl yoghurt (10%)
  • 1 dl majonnäs
  • färsk pepparrot (efter smak)
  • salt
  • honung

Gör så här

Grillad laxsida

  1. Salta köttsidan på laxen och strö över citronzest.
  2. Lägg sedan laxen på en plåt eller aluminiumfolie på grillen.
  3. Grilla på indirekt värme med grillens lock på tills innertemperaturen är runt 50 grader.
  4. Smaka av med salt och citronsaft.

Grillade tillbehör

  1. Tryck till potatisen så att den krossas lite.
  2. Plocka bort blasten från rädisorna.
  3. Skär zucchinin i grova skivor.
  4. Olja sedan in allt i olivolja och salta.
  5. Grilla allt ungefär lika länge. Du bestämmer själv hur pass tillagat allt ska vara. Jag gillar när grönsakerna (förutom potatisen) fortfarande har en råhet i sig.

Citronvinägrett

  1. Blanda samtliga ingredienser till citronvinägretten.
  2. Häll vinägretten över de grillade grönsakerna när de är klara.
  3. Smaka av med salt.

Grillad gurksallad

  1. Dela gurkan och ta bort lite av kärnhuset om det är mycket.
  2. Grilla gurkan på direkt värme tills den har fått en grillad yta.
  3. Skär gurkan i grova bitar.
  4. Finhacka dillen.
  5. Blanda samtliga ingredienser och smak av med salt.

Pepparrotsyoghurt

  1. Blanda yoghurt och majonnäs.
  2. Riv ner pepparrot, börja med lite och låt stå en stund.
  3. Upprepa till önskad smak.
  4. Smaka av med salt och honung.