Grillad marulk

Grillad marulk
Foto: Tv4

Grillad marulk

Av: Simone - Smögen

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h

Grillad marulk med sommarprimörer, färskpotatis och hummersås blir en festlig huvudrätt att imponera med.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor marulkskotletter (färska med ben) [ca 250 g/st]
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk japansk soja
  • fiskkryddor
  • blandade örter (t.ex. örter, vitlök, peppar, salt och cayennepeppar)
  • 1 kg färskpotatis
  • grönsaker (t.ex. broccoli, sockerärtor, sparris)
  • 16 sockerärtor
  • 1 fänkål
  • 2 msk olivolja
  • färska örter (t.ex. timjan, basilika, rosmarin, salvia)
  • 1 citron
  • 1 dl ärtskott
  • salt
  • vitpeppar
  • hummerfond
  • 400 g saltat smör

Hummersås

  • hummerskal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 0,5 fänkål
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk cognac
  • 1 msk tomatpuré
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Marinera fisken i några timmar i en blandning av olivolja, japansk soja, örter och kryddor.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  3. I ugn: Grilla marulken på hög värme 200 grader tills innertemperaturen är 48 grader.
  4. På grill: Grilla marulken i 4-6 minuter per sida till innertemperaturen är 48 grader. Ha ordentlig koll och vänd några gånger så att inte fisken bränns.
  5. Pensla på mer av marinaden och strö över blandade färska kryddor under tillagningen.
  6. Koka eller ånga grönsakerna en kort stund. Rör sedan runt de varma grönsakerna i olivolja, lite salt och vitpeppar.
  7. Servera marulken med en citronskiva, ärtskott, kokt potatis och hummersås.

Hummersås

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rosta hummerskalen i ugnen ca 10-15 minuter (skalen kan du även lägga in i frysen för att använda vid senare tillfälle).
  3. Finhacka grönsakerna och fräs i lite smör i en stor panna.
  4. Lägg därefter i hummerskalen och tillsätt grädde. Låt allt koka ihop i ca 20-30 minuter.
  5. Sila bort skal samt grönsaker och häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt cognac och eventuellt mer kryddor. Smaka av.