Grillad tonfisk med havtornsdressing, sallad och quinoa. Hur fräscht och gott låter inte det? Perfekt lunch eller lättare middag till både vardag och fest!
400-500 g tonfisk (msc certifierad gulfenad tonfisk)
1 msk olivolja (till tonfisk och salladslök)
1 krm svartpeppar, nymalen
1 knippe salladslök
1 knippe grön sparris, skalad
1 knippe rädisa
2 dl gröna ärtor
100 g bladspenat
30 sareptasenap (ruccola, mynta eller koriander)
1 dl kapris (eller kålrotsgari)
2 msk sesamfrön, rostade (eller furikake)
salt
Havtornsdressing
2 dl havtorn, tinade
1 dl olivolja
0,5 dl japansk soja
3 msk citronsaft
1 tsk strösocker (eller honung)
2 krm chilipulver
Kålrotsgari
50 g färsk ingefära
25 g färsk ingefära
2,5 dl vatten
3 dl risvinäger
2 dl strösocker
1 krm salt
125 g kålrot (Svensk och ekologisk)
Gör så här
Koka quinoan enligt instruktioner på förpackningen.
Skär tonfisken i ca 3-4 cm tjocka skivor, salta fisken lätt och låt den ligga i rumstemperatur ca 30 minuter.
Smörj sedan in fisken i olivolja. Grilla tonfisken ca 1,5- 2 minuter på varje sida så att den är rare inuti.
Lägg fisken på en plåt och låt den vila någon minut. Skär sedan de grillade fiskskivorna i tunnare skivor, ringla över olivolja och nymalen svartpeppar.
Smörj även in salladslöken i olja och salta. Grilla löken och skär den i mindre bitar.
Blanchera sparrisen i saltat vatten.
Skär rädisor tunt på mandolin och lägg i kallt vatten.
Tina gröna ärtor och skölj spenat och sareptasenap.
Häll av vattnet från rädisorna och lägg allt på ett fat. Toppa salladen med kapris, sesamfrön och dressingen samt kålrotsgarin som du finner recept på nedan.
Havtornsdressing
Mixa allt till en slät dressing i en blender.
Kålrotsgari
Riv all ingefära på den fina sidan på rivjärnet.
Koka upp vatten, risvinäger, socker, salt och 50 gram riven ingefära, kyl sedan ner.
Tillsätt sedan resten av ingefäran (25 gram).
Skala och hyvla kålroten tunt på mandolin och lägg kålroten i lagen. Låt marinera helst 1 dygn.