Grillad vildand med rotsellericrème och vit sparris

NYHET
Grillad vildand med rotsellericrème och vit sparris
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Grillad vildand med rotsellericrème och vit sparris

14 ingredienser

Ingredienser

portioner

Vildand och vildandsås

  • 1 vildand
  • 1 l kalvfond
  • 1 gul lök
  • 0,5 vitlök
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl grädde
  • sherryvinäger
  • vit misopasta

Rotsellericrème

  • 0,5 rotselleri
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraîche

Vit sparris och ramslök

  • 250 g vit sparris, späd
  • 50 g ramslök
  • 100 g smör

Gör så här

Vildand och vildandsås

  1. Skär av ben och rygg från anden. Behåll bröstfiléerna på benet. Rosta ben och skrov i ugnen på 180 grader ca 30 minuter.
  2. Stek lök och vitlök i en stor kastrull. Lägg i de rostade andskroven och slå på rött vin och kalvfond. Låt sjuda ca 1 h.
  3. Sila av och reducera såsgrunden tillsammans med grädde. Mixa i miso och sherryvinäger vid servering och smaka av med salt.
  4. Grilla anden hel och baka sedan upp den till 50 grader i en 100 grader varm ugn. Bena ur filéerna och dela i 2 innan servering.

Rotsellericrème

  1. Skala rotsellerin och skär den i mindre bitar. Rosta i ugn på 180 grader tillsammans med lite olja ca 30 minuter.
  2. Koka rotsellerin i mjölken. Lyft upp sellerin och mixa den i en kannmixer med crème fraiche, späd med mjölk till lagom konsistens och smaka av med salt

Vit sparris och ramslök

  1. Skär sparrisen i mindre bitar. Stek sparrisen i smör, avsluta med ramslöken och krydda med salt.