Grillade gambas med tomat- och pepparrotsdipp

Grillade gambas med tomat- och pepparrotsdipp
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Grillade gambas med tomat- och pepparrotsdipp

12 ingredienser

20 m

Grilla på stranden! Gambas grillas med enris och serveras med en mustig dipp på tomat, mandel och pepparrot.

Ingredienser

portioner
  • 12-16 färska gambas
  • 2-3 enkvistar eller cypress
  • träkol (eller strandved, att grilla med)

Dippsås

  • 1 dl salta mandlar, hackade
  • 2 förp krossade tomater
  • 1,5 dl chilisås
  • 2 msk rökt sambal oelek
  • 3 msk färsk pepparrot, riven
  • 2 msk limefrukt, juice
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 msk worcestersås
  • salt

Gör så här

  1. Tänd grillen och låt den få en fin glödbädd, lägg enkvistarna i blöt i en spann med vatten.
  2. Under tiden gör vi såsen. Blanda tomatkrosset med chilisås och finhackad mandel, smaksätt såsen med övriga ingredienser och smaka av med salt.
  3. Lägg gambas på grillen och grilla dem 1-2 minuter på ena sidan, lyft gallret och lägg på blötlagda
  4. enkvistar direkt på glöden, sätt tillbaka gallret och lägg locket på grillen.
  5. Låt det hela ”röka” 2-3 minuter tills gambasen är färdiggrillade. Ät dem direkt med dippsåsen och en bit gott bröd.