Grillade fläskkotletter serveras med hemgjord chutney på rabarber, chili och ingefära och kanske det godaste tillbehöret av dem alla - krossad och rostad potatis med vitlökssmör.
1 citron (rivet skal från hela och saft från hälften)
1 tsk salt
svartpeppar, nymalen
Rabarberchutney
300 g rabarber
1 gul lök (liten)
2 klyftor vitlök
0,5 röd chilifrukt
0,5 dl flytande honung
1-1,5 msk rödvinsvinäger (eller vitvinsvinäger)
2 krm malen ingefära
salt
svartpeppar, nymalen
Krossad potatis med brynt vitlökssmör
900 g delikatesspotatis
100 g smör
2 klyftor vitlök, finriven
0,5 dl färsk persilja, finhackad
0,5 dl parmesanost, riven
Gör så här
Börja med att koka potatisarna (med skalet kvar) till den krossade potatisen med vitlökssmör
Rabarberchutney
Skala ev rabarbern och skär i mindre bitar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Lägg allt i en kastrull. Tillsätt honung och vinäger. Låt småkoka ca 15-20 minuter.
Smaka av ingefära, salt och nymalen svartpeppar.
Grillade fläskkotletter
Blanda ihop olivolja, timjan, vitlök, citronskal, citronsaft, salt och peppar till en marinad.
Marinera gärna köttbitarna i marinaden minst 20 minuter.
Grilla eller stek kotletterna strax före servering.
Krossad potatis
Sätt ugnen på 220 grader.
Brynt smöret under omrörning i en kastrull. Tillsätt riven vitlök och hälften av den finhackade persiljan. och tillsätt riven vitlök och finhackad persilja.
Häll av potatisarna och lägg på en plåt. Pressa till varje potatis med en gaffel och skeda över smöret. Salta.
Sätt in i ugnen i 15 minuter för att få fin färg. Ta ut och strö över mer persilja och riven parmesan.
Servera de nygrillade kotletterna med den goda potatisen och rabarberchutney!