Grillade kotletter med rabarberchutney och krossad potatis

POPULÄRT
koket.se
Grillade kotletter med rabarberchutney och krossad potatis
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Grillade kotletter med rabarberchutney och krossad potatis

21 ingredienser

1 h

Grillade fläskkotletter serveras med hemgjord chutney på rabarber, chili och ingefära och kanske det godaste tillbehöret av dem alla - krossad och rostad potatis med vitlökssmör.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 fläskkotletter
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 citron (rivet skal från hela och saft från hälften)
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen

Rabarberchutney

  • 300 g rabarber
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1-1,5 msk rödvinsvinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 2 krm malen ingefära
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Krossad potatis med brynt vitlökssmör

  • 900 g delikatesspotatis
  • 100 g smör
  • 2 klyftor vitlök, finriven
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • 0,5 dl parmesanost, riven

Gör så här

  1. Börja med att koka potatisarna (med skalet kvar) till den krossade potatisen med vitlökssmör

Rabarberchutney

  1. Skala ev rabarbern och skär i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  3. Lägg allt i en kastrull. Tillsätt honung och vinäger. Låt småkoka ca 15-20 minuter.
  4. Smaka av ingefära, salt och nymalen svartpeppar.

Grillade fläskkotletter

  1. Blanda ihop olivolja, timjan, vitlök, citronskal, citronsaft, salt och peppar till en marinad.
  2. Marinera gärna köttbitarna i marinaden minst 20 minuter.
  3. Grilla eller stek kotletterna strax före servering.

Krossad potatis

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Brynt smöret under omrörning i en kastrull. Tillsätt riven vitlök och hälften av den finhackade persiljan. och tillsätt riven vitlök och finhackad persilja.
  3. Häll av potatisarna och lägg på en plåt. Pressa till varje potatis med en gaffel och skeda över smöret. Salta.
  4. Sätt in i ugnen i 15 minuter för att få fin färg. Ta ut och strö över mer persilja och riven parmesan.
  5. Servera de nygrillade kotletterna med den goda potatisen och rabarberchutney!