Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon

Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon
Foto: Fredrik Persson

Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon

Av: Grindtorps gård

26 ingredienser

45 m

Köttbullar gjorda på fin nötfärs serveras med gräddsås, potatismos med västerbottensost och rårörda lingon.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Klicka här för att ta del av flera köttrecept, läsa Filips blogg samt lära känna bönder runt om i Sverige.

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 1 ägg
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, till stekning

Sås

  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten, kokande
  • 1 dl grädde
  • 0,5 msk oxfond, koncentrerad (eller 0,5 oxbuljongtärning)
  • salt
  • vitpeppar
  • färsk timjan

potatismos

  • 1 kg mandelpotatis
  • salt [2 tsk/l kokvatten]
  • 2-2,5 dl mjölk
  • 2-3 msk smör
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1-2 dl Västerbottensost, riven

lingon rårörda

  • 1 dl färska lingon (eller frysta)
  • 2 msk strösocker

Till servering

  • sallad

Gör så här

Köttbullar och sås

  1. Blanda ströbröd, potatismjöl och grädde i en skål, låt stå i ca 10 min. Fräs under tiden löken i smör på medelvärme, låt svalna och rör ned den i brödblandningen tillsammans med ägget. Tillsätt färsen och blanda väl. Tillsätt ev någon matsked med kallt vatten om man önskar smidigare konsistens. Krydda med salt och peppar.
  2. Rulla köttbullar med vattensköljda händer (använd gärna undersökningshandskar från apoteket) och stek dem i omgångar i smör tills de får en jämn och brun färg. Lägg över de stekta köttbullarna i en större stekpanna eller stekgryta. Pudra vetemjöl över köttbullarna och häll på kokande vatten och grädde, lite i taget under omrörning. Tillsätt fond eller buljongtärning. Låt sjuda några minuter.
  3. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Strö över blad från färsk timjan.

Potatismos

  1. Skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka försiktigt i saltat vatten tills den är mjuk (den spricker lätt sönder om den får koka för hårt eller för länge).
  2. Häll av vattnet, lägg i smör, mjölk salt och peppar. Vispa moset luftigt med elvisp och tillsätt osten.

Rårörda lingon

  1. Blanda bär och socker i en skål. Värm i mikrougn tills sockret smält. Rör om.
  2. Serveras med en fräsch sallad.