Grön curry med fisk

koket.se
Grön curry med fisk
Foto: Lennart Weibull
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Grön curry med fisk

26 ingredienser

1 h

Den gröna curryn är kanske den mest populära av alla thaicurries. Här har jag gjort min twist och stekt en lyxig bit fisk som gör att den passar utmärkt att servera vid tjusigare tillfällen. För ändamålet tycker jag om att göra såsen något tjockare med högre syra men ingredienserna i currypastan är traditionella. Se därför gärna detta som ett grundrecept och variera genom att servera med kyckling, fläsk eller skaldjur som du låter bräsera i själva curryn.

Boktipset!
Guide till världens godaste curry

Boktipset!

Receptet kommer från Jimmys kokbok "Guide till världens godaste curry"

Läs mer

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Grön currypasta

  • 2 tsk korianderfrö
  • 0,5 tsk vitpepparkorn
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • ev 3 kardemummakapslar (vita)
  • 2 stjälkar citrongräs, endast nedre delen, skivade
  • 2 gröna chilifrukter (mild och färsk t.ex. jalapeno)
  • 5-25 thaichilifrukt (färska och gröna)
  • 5 cm galangal, grovhackad (färsk)
  • 5 korianderrötter (eller stjälkar)
  • 1 kaffirlimeblad (eller finrivet limeskal)
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 schalottenlök, grovhackad
  • 1 tsk räkpasta
  • ev 1 krm malen gurkmeja

Torsk

  • 500 g torskrygg, i 4 bitar (med skinn)
  • 1 burk kokosmjölk [à 400 g]
  • 5 kaffirlimeblad
  • 2 tsk palmsocker
  • 1 msk kycklingpulver
  • 1 msk fisksås
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 1 knippe thaibasilika, plockade blad
  • 300 g färsk spenat
  • matolja
  • salt

Servering

  • jasminris

Gör så här

Grön currypasta

  1. Mortla eller mixa ingredienserna.
  2. Spara hälften till receptet och frys in och spara andra hälften till ett annat tillfälle.

Torsk

  1. Torka torsken torr med hushållspapper och krydda runtom med salt.
  2. Torrimma torsken i minst 30 minuter i rumstemperatur medan du förbereder resten.
  3. Koka ner den fetaste tredjedelen av kokosmjölken i en kastrull under omrörning några minuter tills den spricker.
  4. Tillsätt currypastan och stek ur på medelvärme i 2–3 minuter.
  5. Tillsätt resten av kokosmjölken, kaffirlimeblad, palmsocker, kycklingpulver och smaka av med fisksås. Låt koka ihop på medelvärme i 5 minuter så att smakerna gifter sig.
  6. Fiska upp kaffirlimebladen och smaka av med limesaft precis före servering.
  7. Tillsätt sedan thaibasilika.
  8. Hetta upp rikligt med matolja på medelvärme i en teflonpanna.
  9. Torka av och salta skinnet på fisken en sista gång. Lägg sedan fisken med skinnsidan neråt och stek i 4–5 minuter tills fisken är två tredjedelar tillagad.
  10. Vänd och stek fisken 1–2 minuter på andra sidan tills innertemperaturen är 48 grader.
  11. Lyft försiktigt ur fisken och låt den vila på en tallrik.
  12. Stek spenaten i samma panna som fisken tills den precis vissnat ner och blivit intensivt grön. Smaka av med salt.

Servering

  1. Fördela spenaten i djupa serveringstallrikar och häll på den gröna currysåsen.
  2. Placera fisken ovanpå och servera med kokt jasminris.