Grön filodegspaj med potatis, mozzarella och saffran

koket.se
Grön filodegspaj med potatis, mozzarella och saffran
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Grön filodegspaj med potatis, mozzarella och saffran

14 ingredienser

60 m

Julbordets bästa gröna paj! Gör ett pajskal av filodeg och fyll med potatis, spenat, mozzarella och tranbär. Smaksätt äggstanningen med saffran och örter.

logo
Sandra Mastio DM

Se Sandra Mastio laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 250 g filodeg
  • olivolja

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 dl blandade örter, hackade (t ex persilja och dill)
  • 0,5 g saffran
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Fyllning

  • 200 g potatis, kokt
  • 200 g mozzarellaost
  • 150 g babyspenat
  • 100 g mangold, hackad
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl Västerbottensost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg filodegen omlott lite upp över kanten på en olivoljepenslad springform. Pensla varje lager med olivolja.
  3. Blanda ingredienserna till äggstanningen slarvigt i en skål.
  4. Dela potatisen med händerna i oregelbundna bitar, likaså mozzarellan, och blanda ner det i äggblandningen. Blanda även ner spenat, mangold och tranbären.
  5. Häll fyllningen i pajformen, toppa med den rivna osten. Vik ner överflödig pajdeg från kanterna och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  6. Låt pajen svalna en aning och servera den gärna med en sallad på kramad grönkål och apelsin.