En vansinnigt god, hemgjord ketchup av trädgårdsgurun Sara Bäckmo från programmet En bondgård mitt i stan.
Ingredienser
60 ml salt
30 tomater (gröna)
8 lökar
3 äpplen
1 selleristjälken
1 l vitvinsvinäger
1,5 l strösocker (kan bytas mot honung)
vitlök (och gärna kryddor från trädgården)
Gör så här
Skiva tomaterna tunt och blanda med saltet i en bunke.
Låt dra över natten och häll sedan av vätskan.
Skär övriga ingredienser i mindre bitar och lägg allt utom socker i en stor kastrull. Häll på vinägern och låt allt koka försiktigt i 2-3 timmar.
Blanda i socker och låt puttra ytterligare en tid.
Mixa såsen och häll på burkar.
Tips från Sara Bäckemo: Jag föredrar att frysa ketchup för att vara säker på hållbarheten, då använder jag plastburkar. Sockret kan bytas mot honung efter tycke och smak. Utgå från att det behövs motsvarande hälften av sockermängden om du använder honung, men smaka av hela tiden så det blir lagom.