Grönkålspaj med västerbottenost

Grönkålspaj med västerbottenost ny 2024
Foto: Köket.se

Grönkålspaj med västerbottenost

Från: Köket

15 ingredienser

50 min

En härlig paj med grönkål, krispiga valnötter och smakrik västerbottenost. En riktig favorit på julbordet!

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 150 g cottage cheese
  • 60 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl grahamsmjöl

Fyllning

  • 200 g grönkål
  • tsk rapsolja, till stekning
  • 0,5 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 3 ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 50 g valnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman cottage cheese, smör, vetemjöl och grahamsmjöl till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform (ca 28 cm i diameter), nagga med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  3. Dra bort grönkålsbladen från stjälkarna och dra grönkålen i mindre bitar. Stek bladen i olja och en skvätt vatten tills de mjuknat och fått lite färg. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda ihop ägg, grädde och riven ost. Krydda med salt och peppar.
  5. Fyll pajskalet med grönkålen och häll sedan över äggstanningen. Strö över valnötterna och grädda pajen i ugnen i ca 30 minuter.