Grönkålssallad med pinjenötter

Grönkålssallad med pinjenötter
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Grönkålssallad med pinjenötter

6 ingredienser

20 m

"Jag brukar använda grönkålen som den är, men om du vill att den ska bli lite mjukare så lägger du den i en bunke och häller över ungefär 1 msk olivolja. Krama sedan grönkålen med fingrarna tills den mjuknar." /Jenny Warsén

Tips! Håll den skalade apelsinen i ena handen. Skär med en vass kniv tätt intill klyftornas tunna mellanväggar så att du får fina så kallade filéer.

Ingredienser

portioner
  • ca 350 g grönkål
  • ca 500 g brysselkål
  • olivolja (till stekning)
  • 1 apelsin
  • ca 50 g pinjenötter
  • 1 granatäpple

Gör så här

  1. Repa grönkålen från stammen, skölj sedan i kallt vatten och torka i salladsslunga.
  2. Dela brysselkålen och stek dem på båda sidor i lite olja i en panna tills de mjuknar. Låt dem få lite färg utan att bli brända.
  3. Skala apelsinen och ta bort även det vita. Skär ut skinnfria klyftor med en vass kniv, se tipset nedan.
  4. Rosta pinjenötterna i en torr varm panna tills de får lite färg, men se upp så att de inte blir brända!
  5. Dela granatäpplet och kärna ur det genom att slå hårt med en träslev på skalet så att kärnorna lossnar och faller ner i en bunke.
  6. Lägg upp grönkålen i botten på en skål. Fördela brysselkålen över grönkålen och lägg ut apelsinklyftorna.
  7. Toppa med pinjenötter och granatäppelkärnor.