Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm

Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm
Foto: Stefan Wettainen

Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm

27 ingredienser

30 m

”Tempeh är fermenterade bönor som pressats samman till en fast “kaka” och som på så sätt får riktigt bra tuggmotstånd. Vanligast är tempeh gjord på sojabönor, men svenska versioner kan också göras på gula ärtor eller gråärtor – de är fantastiskt goda.” / Gustav Johansson

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk vitlök, rapsolja och mathavre.

Tips! Grönkål är en väldigt bra ingrediens ur ett miljöperspektiv då den kan skördas länge, och brukar finnas färsk i butik under höst och vinter.

Det här är ett recept från boken Vego i världsklass av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté.

Vego i Världsklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världsklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världsklass

Läs mer

Ingredienser

portioner

Tempehkebab

  • 400 g tempeh
  • 2 klyftor vitlök (ekologiska)
  • 1 msk kummin (ej spiskummin)
  • 1 msk paprikapulver, rökt
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk soja (japansk)
  • 1 msk rapsolja (ekologisk)
  • svartpeppar

Grönkålstabbouleh

  • 4 dl mathavre (ekologisk)
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 3 tomater
  • 150 g sockerärtor
  • 1 kruka mynta
  • 200 g grönkål, färsk
  • 3 klyftor vitlök
  • 1,5 msk olivolja
  • 1,5 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Bönkräm

  • 1 burk cannellinibönor [á 380 g]
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver, rökt
  • 0,5 citron, saften eller 1 msk vitvinsvinager
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Tempehkebab

  1. Skär tempehn i ca 0,5 cm tjocka skivor. Skala och riv vitlöken.
  2. Lägg tempeh, vitlök, kummin, paprikapulver, oregano, soja och rapsolja i en tät plastpåse och låt marinera i minst 1 timme.

Grönkålstabbouleh

  1. Koka mathavren enligt instruktionerna på paketet, men använd grönsaksfond istället för salt i kokvattnet.
  2. Skölj och finhacka tomaterna i ca 1 cm × 1 cm stora tärningar. Skär sockerärtorna i ca 1 cm tjocka skivor. Hacka myntan och grönkålen så fint du kan. Finhacka vitlöken.
  3. Blanda alla grönsaker i en stor skål.
  4. Rör ner den varma kokta mathavren i skålen med grönsakerna. Häll ner olivolja och citronsaft och rör om. Smaka av med salt och peppar. Salladen ”sväljer” ganska mycket salt, så det är viktigt att smaka av.

Bönkräm

  1. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala och grovhacka vitlöken.
  2. Mixa bönor, vitlök, olivolja, spiskummin och paprikapulver i en blender, matberedare eller med stavmixer till en slät sås. Smaka av med citronsaft, salt och peppar tills du är nöjd.
  3. Häll ner tempehn och hela påsens innehåll i en het stekpanna. Stek tempehn i marinaden tills den fått fin färg på bägge sidor.
  4. Servera tempehn med tabbouleh och bönkräm.