Grönsaksfyllda rispappersrullar med het dippsås

Grönsaksfyllda rispappersrullar med het dippsås
Foto: Åsa Liffner

Grönsaksfyllda rispappersrullar med het dippsås

Av: Cecilia Davidsson

Från: Yogamat

33 ingredienser

Om du vill överraska med en delikat rätt, som passar utmärkt att tillaga tillsammans, så gör dessa goda rullar. Experimentera gärna med olika örter. Nötsmör och tahini ger en extra krämig konsistens och rostade nötter eller frön höjer strukturen. Använd räkor eller byt ut tofun till tempeh.

Ingredienser

portioner stycken
  • 200 g fast tofu
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk sesamolja, rostad
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 morot, ca 140 g
  • 50 g rucolasallad
  • 0,5 dl färsk mynta
  • 0,5 dl färsk koriander
  • 150 g rödkål
  • 1 dl kimchi
  • 10 g böngroddar
  • 1 mango
  • 1 limefrukt, rivet skal och saft
  • 20 rispapper
  • 0,5 dl nötdukkah (se recept nedan)

Nötdukkah (ger 3 dl)

  • 2 dl cashewnötter (eller skalade hasselnötter)
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 tsk korianderfrö
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 msk citronskal, finrivet
  • 1 tsk havssalt
  • 0,5 tsk chiliflakes

Dippsås

  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 limefrukter, saften
  • 0,5 limefrukt, finrivet skal
  • 2 msk sesamolja, rostad
  • 6 msk tamarisoja

Till servering

  • svarta sesamfrön
  • ätbara blommor
  • gemsallad

Gör så här

Dukkah

  1. Börja med att göra dukkah. Det som blir över kan du förvara i en lufftät burk. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och strö ut över plåten. Rosta blandningen i ugnen i 20 minuter.
  2. Låt blandningen svalna och häll allt i en matberedare. Mixa till önskad storlek. Man kan med fördel rosta kryddorna separat i en torr, het panna och mixa dem i kryddkvarn om du vill att nötterna
  3. är lite större och kryddorna mer malda.

Rispappersrullar

  1. Skär tofun i centimeterstora långsmala bitar.
  2. Hetta upp kokosolja och sesamolja i en stekpanna och stek tofun gyllenbrun runt om på medelhög värme. Tillsätt äppelcidervinäger och tamari. Låt vätskan absorberas och dra därefter av från värmen.
  3. Skrubba och strimla moroten, använd t.ex. en mandolin. Skölj och torka rucolan i salladsslunga. Finhacka myntan och koriander och blanda med rucolan i en bunke.
  4. Strimla rödkålen, blanda med kimchi och groddar i en annan bunke. Skär mangon i smala centimeterstora bitar. Strö över limeskal och limesaft och blanda runt med mangon. Lägg upp de olika ingredienserna på ett stort fat.
  5. Fukta en kökshandduk och lägg ut den på köksbänken. Ställ en stekpanna vid sidan om och fyll den med hett vatten. Doppa ett rispapper i vattnet och lägg det på handduken.
  6. Lägg en bit av tofu, mango, strimlad morot och en liten näve av rucolablandningen i mitten på rispapperet, toppa med rödkålssalladen och nötdukkah. Vik upp nedre kanten, därefter sidokanterna och rulla sedan ihop rispapperet. Lägg åt sidan och fortsätt rulla resten av rullarna. Undvik att pappret blir för blött och tänk på att vassa grönsaker kan skära sönder pappret så försök vara lätt på
  7. handen.
  8. Skär rullarna och servera med hjärtbladssallad och en het syrlig dippsås.

Dippsås

  1. Skala och finriv ingefäran och vitlöken. Blanda samtliga ingredienser i en burk med lock, skaka om.