Grönsaksfyllda spetskålsdolmar med krossade jordärtskockor, kålbuljong, rostad grönkål och rårörda lingon är en riktigt härlig huvudrätt att njuta av i helgen.
Ingredienser
Grönsaksfyllda spetskålsdolmar
1 spetskål
1 l blandad svamp
1 gul lök
0,25 stjälkselleri
2 morötter
4 bitar grillad paprika
2 klyftor vitlök
2 potatisar, kokta
salt
vitpeppar
2 msk smör
Pensling
1 msk honung
1 msk soja
2 lagerblad, krossade
Jordärtskockor
8 jordärtskockor
2 klyftor vitlök
0,5 chilifrukt
1 dl vitt vin
salt
vitpeppar
olivolja
smör
Buljong
vatten
1 buljongtärning
2 dl vitt vin
ev soja
ev honung
Grönkål
1 kvist grönkål
2 msk olivolja
salt
Servering
rårörda lingon
Gör så här
Grönsaksfyllda spetskålsdolmar
Spara allt spill av grönsakerna till buljongen.
Frigör bladen på spetskålen. Koka upp vatten och blanchera bladen i ca 1–2 minuter. Kyl sedan ner dem.
Rensa svampen och skär den fint.
Finhacka lök, selleri, morötter, paprika och vitlök. Fräs hacket i smöret i 5 minuter så att det får lite färg. Riv ner potatisen och smaksätt med salt och vitpeppar. Låt svalna.
Fördela fyllningen i spetskålsbladen och vik ihop dem till fina dolmar och lägg i en form.
Pensling
Smält ihop honung, soja och krossade lagerblad.
Pensla dolmarna med blandningen och grädda dem i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter så att de får lite färg
Jordärtskockor
Skala skockorna skär dem i mindre bitar.
Fräs skockorna med strimlad vitlök och chili i olivolja.
Slå på vinet, salta och tillsätt en liten skvätt vatten.
Koka sakta under lock i ca 20 minuter så att det kokar sönder. Det skall bli som en grov puré.
Smaksätt med salt, vitpeppar och en liten klick smör.
Buljong
Ta hand om allt spill från grönsakerna och rosta det i ugnen på 225 grader så att det får lite karaktär, ca 15 minuter.
Lägg grönsakerna i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Tillsätt en buljongtärning och vitt vin.
Lår koka/sjuda i någon timme på låg temperatur. Låt sedan stå över natten.
Koka upp buljongen på nytt och sila av.
Smaksätt med lite soja och eventuellt lite honung. Koka ner till lagom styrka.
Grönkål
Repa kålen och använd gärna stammarna till en buljong.
Lägg grönkålen på ett plåt och gnid in den med olja. Salta och rosta grönskålen i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter så att den blir krispig.
Servering
Servera dolmarna med buljongen samt grönkål på toppen och lite rårörda lingon.