Gröt med passionsfrukt

Gröt med passionsfrukt
Foto: Lennart Weibull

Gröt med passionsfrukt

13 ingredienser

1 h

En enkel havregrynsgröt med lite kardemumma är basen. De karamelliserade tonerna i den rostade vita chokladen och den lena mangocurden bryts av med syrlig passionsfrukt och lime. Mangocurden och den rostade vita chokladen kan du dessutom göra i förväg och räcker till fler än 4 portioner gröt.

Ingredienser

portioner

Gröt

  • 6,5 dl havredryck
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 3 dl havregryn

Servering

  • passionsfrukt
  • limefrukt

Rostad vit choklad

  • 100 g vit bakchoklad

Mangocurd

  • 150 g mango (mogen, tinad om fryst)
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl citronsaft, pressad
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl vatten, kallt
  • 25 g smör, kallt i små kuber

Gör så här

Gröt

  1. Koka upp havredrycken med kardemumma och salt.
  2. Tillsätt havregrynen och koka under omrörning i 5 minuter till en krämig gröt.

Servering

  1. Lägg upp gröten i skålar och toppa med passionsfrukt, mangocurd, rostad vit choklad och limezest.
  2. Avsluta med en squeeze limejuice.

Rostad vit choklad

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
  2. Riv chokladen grovt på ett rivjärn.
  3. Lägg chokladen i ett jämnt lager på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt.
  4. Rosta tills det är gyllene, 5–7 minuter.
  5. Låt chokladen svalna och bryt den sedan i bitar.
  6. Förvara svalt i en lufttät burk, håller minst 2 veckor.

Mangocurd

  1. Mixa mangon till en slät puré med en stavmixer.
  2. Lägg mangopurén i en kastrull med socker och citronsaft, värm tills sockret lösts upp.
  3. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten, häll ner i kastrullen och värm under omrörning tills curden tjocknat. Det tar 30 sekunder från att den börjar sjuda.
  4. Häll över curden i en skål.
  5. Tillsätt några smörkuber i taget under omrörning.
  6. Häll över mangocurden en burk och låt svalna.
  7. Kyl i minst 2 timmar innan servering. Håller ca 1 vecka i kylen.

Tips! Om du gör 1 portion istället för 4 behöver mängden vätska ökas något i förhållande till mängden gryn. Och gör du fler portioner behöver vätskan minskas i förhållande till mängden gryn.