Grovt glutenfritt knäckebröd

Grovt glutenfritt knäckebröd
Foto: Ulrika Pousette
Smilla Luuk ny
Smilla Luuk ny

Grovt glutenfritt knäckebröd

Av: Smilla Luuk

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

90 m

Det här glutenfria brödet passar lika bra till midsommar som till frukostmackan året om! /Smilla

Recept ur bakboken Smilla firar glutenfritt

Ingredienser

portioner stycken
  • 25 g färsk jäst för matbröd
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 1 dl rena havregryn (eller boveteflingor)
  • 0,5 dl linfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 1 msk neutral olja (t ex matolja)
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk brödkryddaor
  • 0,5 dl pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 3,5 dl grov glutenfri mjölmix + lite extra till utbakning

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och vispa ut i 
vattnet. Tillsätt alla ingredienser utom pofiber, fiberhusk och mjölmix och rör ihop.
  2. Tillsätt pofiber och fiberhusk och rör med snabba tag ihop till en smet. Låt vila ca 10 minuter.
  3. Arbeta smeten i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar och tillsätt lite mjölmix i taget tills smeten tjocknat och inte kladdar längre. Låt jäsa under bakhandduk i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader över- och undervärme.
  5. Dela degen i tolv lika stora delar och rulla ihop varje del till en boll.
  6. Mjöla bakbordet och kaveln. Kavla ut bröden så att de blir 1–2 mm tjocka. Använd gärna kruskavel för fint mönster.
  7. Lägg bakplåtspapper på ett ugnsgaller alternativt en hålplåt. Grädda fyra bröd åt gången i ca 15 minuter, eller tills de blivit torra och hårda. Titta till dem då och då, de bränns lätt!
  8. Låt svalna helt och förvara sedan i en burk med tättslutande lock eller i plastpåse.