12 ingredienser
Nidal Kersh visar steg för steg hur du gör en riktigt bra falafel från grunden!
Det viktigaste är att använda blötlagda kikärter, inte kokade. Det går inte att göra falafel med kokade kikärter. Och använd en kvarn för malningen, det ger bästa resultat. Hålskivan ska vara 3–4,5 mm, ju finare hålskiva desto slätare blir falafeln men mindre krispig. Kör du på 4,5 mm så kör gärna smeten två gånger för rätt konsistens. Det går också bra att använda matberedare, man var försiktig så att du inte gör smeten helt slät. När du ska göra själva bollarna finns det olika tekniker. Det enklaste är att ha en falafelportionerare som finns att köpa i nätbutiker. Annars går två hederliga skedar lika bra. /Nidal
Tips! Om du vill spara en del av falafelsmeten så håller den i några dagar i kylskåp. Den går alldeles utmärkt att frysa in också.
Källsortera ditt matavfall till återvinning och njut av din falafel!