Grundrecept på hummus

Grundrecept på hummus
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Grundrecept på hummus

13 ingredienser

10 m

”Att göra en egne hummus är busenkelt, den kan användas till att från frukostmacka till middagsröta, mättar fint och innehåller dessutom bra med näring. Välj gärna en ljus tahini, den är mer rinnig i konsistensen och mildare i smaken vilket passar väldigt bra till just hummus. Hummusen håller sig upp till 5 dagar i kylen, och passar därför bra att göra en extra stor sats av för att kunna ha till flera kommande måltider!” /Therese Elgquist

Ingredienser

portioner sats

Hummus

  • 1 förp färdigkokta kikärtor (eller vita bönor, gula ärtor eller javabönor) [á 230 gram avrunnen vikt]
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk tahinipasta (ljus)
  • 0,5 citron, zest och juice (ekologisk)
  • salt
  • extra virgin olivolja (att ringla över)
  • sesamfrön, oskalade (till garnering)

Smaksättning

  • 1 rödbeta, rostad eller rå
  • 1-2 morötter, rostade eller råa
  • 1 dl blandade örter
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 grillad paprika
  • 25 g soltorkade tomater

Gör så här

  1. Häll av och skölj kikärtorna.
  2. Mixa vatten och tahini slätt i en matberedare eller med stavmixer.
  3. Tillsätt sedan kikärtor och citron och mixa tills helt slätt. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för en lösare hummus. Smaka av med salt och eventuell smaksättning.
  4. Lägg upp hummusen i en skål, eller bred ut på ett fat. Ringla över olivolja och strö gärna lite sesamfrön över som garnering.