Gryta med skreitorsk och lyxiga tillbehör

koket.se
Gryta med skreitorsk och lyxiga tillbehör
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Gryta med skreitorsk och lyxiga tillbehör

52 ingredienser

1 h

Gryta med skreitorsk, blåmusslor och räkor blir en lyxig helgmiddg att njuta av.

Fredriks dryckestips:
Vin Bourgogne Chardonnay 2023
NRt 5621, 140 kr

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 2 gula lökar (1 till musslorna, 1 till räkorna)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 kg blåmusslor, tvättade (odlade svenska)
  • 37,5 cl vitt vin
  • 500 g räkor med skal
  • 1 bit rotselleri
  • 3 msk grönsaksbuljong
  • ca 1 l vatten
  • 0,5 citron
  • 2-3 dl grädde
  • 400 g skreitorsk, salta något och låt rimma (eller liknande fisk)
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe persilja
  • salt
  • cayennepeppar
  • salt
  • vitpeppar

Rostad surdegsbröd

  • 2-3 skivor surdegsbröd (eller focaccia)
  • 2 msk olivolja

Krossad potatis

  • 8 potatisar
  • 1 msk olivolja
  • 1 knippe dill
  • salt
  • vatten

Marinerade tomater

  • 1 ask tomat (gärna cocktail)
  • olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 knippe gräslök
  • 1 bit färsk pepparrot

Rotfruktsjulienne med räkor

  • 1 morot, finstrimlad
  • 1 purjolök, finstrimlad
  • 1 bit rotselleri, finstrimlad
  • blandade örter
  • salt
  • vitpeppar
  • skalade räkor (från koket ovan)

Marinerade blåmusslor

  • musslor (från koket ovan)
  • 0,25 fänkål
  • citron, saft och skal
  • 1 knippe persilja
  • olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Smaksatt majonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 citroner, skal och saft
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Gryta

  1. Tärna en lök och skiva vitlöken.
  2. Fräs lökhacket i olivolja.
  3. Häll i blåmusslorna följt av vitt vin. Låt koka upp ca 1 minut så att blåmusslorna öppnar sig.
  4. Slå upp i en sil, plocka musslorna och kasta skalen men spara buljongen.
  5. Skala räkorna. Spara skalen och fräs dem med en fint tärnad lök och rotselleri.
  6. Slå i lite grönsaksbuljong och ca 1 liter vatten. Låt sjuda i ca 15 minuter. Låt sedan vila innan du silar av.
  7. Koka upp musselbuljongen och räkfonden.
  8. Tillsätt grädde och koka upp.
  9. Smaksätt med salt, lite cayennepeppar och eventuellt lite citronsaft för syra.
  10. Mixa blandningen luftig.
  11. Skär skreitorsken i fina bitar och baka av med lite olivolja på 150 grader i 10 minuter.
  12. Ta hand om buljongen och häll ner den i soppan.
  13. Lägg torsken i tallrikar och garnera med dill, persilja samt lite rotfruktsjulienne med räkor (se recept nedan).
  14. Servera torksen med alla tillbehör (se recept nedan) och rykande varm soppa.

Rostad surdegsbröd

  1. Riv brödet i små oregelbundna bitar.
  2. Ringla olja över brödbitarna och rosta i ugn eller i stekpanna tills de är gyllenbruna, ca 5-7 minuter.

Krossad potatis

  1. Koka potatisen på klassikt vis.
  2. Krossa potatisen grovt med olivolja och toppa med plockad dill.

Marinerade tomater

  1. Skär tomaterna fint och blanda med olja, senap, honung, salt och vitpeppar.
  2. Skär gräslöken fint och vänd ner den bland tomaterna.
  3. Toppa med nyriven pepparrot.

Rotfruktsjulienne med räkor

  1. Koka grönsaksstrimlorna i ca 30 sekunder och kyl sedan ner dem.
  2. Vänd ner lite färska örter, salt, vitpeppar och avsluta med räkorna.

Marinerade blåmusslor

  1. Finhacka fänkålen och marinera i lite citronsaft och citronskal samt salta och peppra.
  2. Vänd ner blåmusslor och persilja och låt marinera.

Smaksatt majonnäs

  1. Blanda majonäs och gräddfil.
  2. Vänd ner olivolja, dijonsenap och låt det blandas vackert när det skiftar lite.
  3. Smaka av med citron, salt och vitpeppar.