Gryta med valnötter och granatäpple

koket.se
Gryta med valnötter och granatäpple
Maryam Madaresi
Maryam Madaresi

Gryta med valnötter och granatäpple

13 ingredienser

2 h

"En exklusiv gryta med smak av granatäpple. Grytan är klar när valnötterna har släppt ifrån sig sin olja som flyter upp till ytan. Smaksättaren i den här grytan är granatäppelpuré. Men puréen kan ersättas med granatäppelsirap.
I norra Iran smakar grytan surt och i Teheran mer sött. Jag gillar mat med sötma och därför tillsätter jag lite socker mot slutet.
Eftersom granatäppelsirap av olika märken inte alls har samma kvalitet, konsistens och dessutom finns i olika varianter så är det bra att smaka av grytan och justera smaken som man önskar." /Maryam Madaresi

Se Maryam Madaresi laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 300 g valnötter
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • ca 6 dl vatten, kallt
  • 1 dl granatäppelpuré (kan ersättas med granatäppelsirap)
  • 2 dl granatäpplejuice
  • 1 kycklingbuljongtärning (kan uteslutas om du använder kycklingdelar med ben)
  • 1 sats köttbullar (eller kyckling)
  • 2 msk strösocker (för sötare smak, kan uteslutas)
  • salt
  • peppar
  • rapsolja (till stekning)

Servering

  • ris

Gör så här

  1. Skala löken och mixa den i en matberedare.
  2. Mixa även valnötterna för sig i matberedaren.
  3. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken en liten stund. Strö på gurkmeja och tillsätt valnötterna. Fräs i ca 3 minuter pả medelvärme, var försiktig sả att nötterna inte bränns vid. Sänk värmen om du ser att det börjar bli för hett.
  4. Tillsätt vattnet, höj värmen och låt koka upp. Sänk sedan värmen sả att blandningen bara puttrar och låt den koka i minst 1 timme under lock. Tillsätt mer vatten eller isbitar om det behövs, men bara lite i taget så att valnötterna lättare släpper sin olja.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tillsätt granatäppelpurén, granatäpplejuicen och eventuellt buljongtärning. Observera att det kan behövas mer eller mindre granatäppelsirap då konsistensen brukar variera stort. Smaka av och tillsätt mer puré eller sirap om det behövs.
  7. Om du använder kyckling så steka filéerna tills de nästan är klara innan du lägger ner dem i kastrullen. Tillsätt kycklingen när oljan frản nötterna flyter upp pả ytan, efter ungefär 1,5-2 timmar. Låt sedan allt puttra i ytterligare 30 minuter. Ju större kycklingbitarna är desto längre tid behöver de i grytan för att tillagas och fả smak av sảsen.
  8. Om du använder köttbullar så tillsätter du dem i kastrullen efter ca 1,5 timme när valnötterna släppt sin olja. Låt grytan koka i ca 1 timme till.
  9. Smaka av med lite salt och eventuellt socker.

Servering

  1. Servera med ris.

Istället för köttbullar kan du använda 400 g kycklingfilé som du marinerar med 0,25 g saffran, salt och peppar.