Grytbakad kål med express-hollandaise

koket.se
Grytbakad kål med express-hollandaise
Foto: Köket.se
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Grytbakad kål med express-hollandaise

13 ingredienser

Bjud på denna grytbakade spetskål när du vill imponera på dina gäster - så enkel och så fantastiskt mjäll och god.

Odla kål - tips och trix
Odla kål header

Odla kål - tips och trix

Svart, röd, vit, spets och savoy. Kålsorterna är många - och SÅ goda. Här är bästa tipsen för att odla kål

Läs mer

Odla bladkål - avsnitt 10
Kökets trädgård avsnitt 10 Odla kål

Odla bladkål - avsnitt 10

Följ med ut i växthuset och se när Paul tar hand om sina unga kålodlingar.

Läs mer

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1-2 spetskål, vitkål eller stor kålrabbi
  • 50 g smör
  • 3 dl kycklingbuljong
  • färsk timjan
  • salt

Express-hollandaise

  • 1 ägg
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl smör
  • 2 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Topping:

  • dragon

Gör så här

  1. Tvätta kålen och bladen. Ta av de yttersta bladen och spara för att göra en sallad.
  2. Stryk ut smöret i botten på en kastrull med lock.
  3. Ställ själva kålhuvudet med fästet neråt och fyll upp med buljong. Sprid ut timjan runt om kålen. Koka/ bräsera tills en kniv lätt glider igenom kålhuvudet och botten blivit lätt stekt. Innertemperaturen bör vara runt 90 grader.
  4. Gör salladen genom att ta de yttersta bladen och råstrimla. Blanda med salt, olivolja och citronsaft, ställ åt sidan.
  5. Värm upp smör i en kastrull tills det når 80 grader.
  6. Mixa ägg i en matberedare med citronsaft, citronskal, senap, salt och peppar.
  7. Häll det uppvärmda smöret i en tunn stråle ner i mixen, häll därefter i olivoljan på samma sätt.
  8. Servera kålklyftorna med sås och toppa med råstrimlad kål och dragon.

Du som odlar din egen kål, ta gärna till vara på stammen genom att låta den koka i buljongen med resten av kålen.