Elsa Billgrens paradrätt är en vegetarisk currydoftande gryta med med potatis, rostade kikärtor, zucchini och dill serverad med tunna bröd penslade med vitlökssmör.
Ingredienser
Gul curry
1 zucchini
1 förp färdigkokta kikärtor (à 380 g)
1 msk curry
1 msk olivolja
10 cm purjolök
12 färskpotatisar
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
1,5 limefrukt
1 knippe dill
65 g färsk spenat
1 msk malen gurkmeja
1 tsk malen koriander
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk fänkålsfrö
2 msk japansk soja
1,5 msk tahinipasta
1,5 msk kokosolja
2 dl kokosmjölk
50 g smör
chiliflakes
flingsalt
Flatbreads med vitlökssmör
3 dl vetemjöl
2 dl rysk yoghurt
1 dl färska örter (t ex persilja, timjan och basilika)
1 tsk bakpulver
0,5 krm flingsalt
50 g smör
1 klyfta vitlök
Gör så här
Gryta
Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
Skär zucchinin i mindre bitar. Skölj kikärtorna. Blanda zucchini, kikärtor, 1 tsk gul curry, 1 nypa chiliflakes, 2 nypor salt i en plåt. Ringla över olivolja. Rosta i ugnen i ca 15-20 minuter tills zucchinin fått färg och kikärtorna blivit crunchy.
Under tiden, finhacka ingefära, purjolök, schalottenlök och vitlök.
I en tjockbottnad kastrull, fräs all lök och ingefära i kokosolja i några minuter på låg värme. Höj värmen något och rör i tahini, soja, gurkmeja, curry, koriander, spiskummin, fänkålsfrön, 1 nypa chiliflakes och 2 nypor flingsalt. Rör samman.
Dela de små potatisarna och rör i. Pressa i 1 lime och täck potatisen med vatten. Låt puttra i ca 12 minuter.
Finhacka dillen. Rör i kokosmjölk och dill. Lägg på locket och sjud på låg värme i ytterligare några minuter.
Smaka av grytan, pressa i 1/2 lime och rör i spenat. Klicka i smöret och rör samman. Toppa med zucchinin, de knapriga kikärtorna, dill, chiliflakes och flingsalt.
Flatbreads med vitlökssmör
Hacka örterna. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Knåda samman allt med yoghurten. Knåda i 5 minuter.
Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje bröd tunt och stek i en torr panna ca 3 minuter per sida.
Smält smör och riven vitlök i en liten kastrull och pensla på bröden vid servering.