Gluten- och laktosfria linfröbullar

Gluten- och laktosfria linfröbullar
Foto: Joel Wåreus

Gluten- och laktosfria linfröbullar

Av: Gunilla Lindeberg, Annika Wesslén

Från: Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk, ägg

8 ingredienser

Linfrön är trevliga att tugga på och gör dessa glutenfria frallor lite prickiga, men framför allt är de bra för magen. Helt utan: gluten • laktos • mjölk • soja • vete • ägg.

Receptet ger 20 linfröbullar.

Ta tempen på brödet
Stick en termometer i brödet mot slutet av gräddningstiden. När innertemperaturen når 94–96 grader är det färdiggräddat.

Ingredienser

  • 1 dl linfrön
  • 2 dl vatten, kokhett
  • 50 g jäst
  • 4 dl nyponsoppa
  • 0,5 dl flytande mjölkfritt margarin (eller olja)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk brödkrydda
  • ca 8 dl naturligt gluten- och mjölkfri mjölmix

Gör så här

  1. Mät upp linfrö i en bunke och slå över det kokheta vattnet.
  2. Låt svalna.
  3. Smula jästen i en annan bunke och häll över nyponsoppa.
  4. Rör om tills jästen löser sig.
  5. Tillsätt matfett, salt, brödkryddor, linfrö och det mesta av mjölmixen.
  6. Arbeta degen med elvisp eller i köksmaskin.
  7. Jäs under bakduk i ca 35 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Dela degen i 20 bitar och forma till bullar.
  10. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Låt bröden jäsa i ca 30 minuter.
  12. Grädda dina glutenfria frallor mitt i ugnen i 12–15 minuter.