Gurkyoghurt med grön chili och tabasco

Gurkyoghurt med grön chili och tabasco
Foto: Lennart Weibull
Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren

Gurkyoghurt med grön chili och tabasco

10 ingredienser

1 dygn

När jag gör tsatsiki eller grön yoghurt som här brukar jag ”hänga” yoghurten i minst 12 timmar i kylen så att den blir rejält fast och krämig./Mathias

Recept från boken Rutabaga: Med fokus på grönsaker.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 gurka
  • ca 1 tsk salt
  • 500 g grekisk yoghurt
  • 1 knippe gräslök, litet knippe
  • 1 grön chilifrukt (spansk peppar)
  • ca 4 msk grön tabasco
  • 1 limefrukt (ekologisk)
  • svartpeppar, nymald
  • 2-3 msk olivolja
  • kaffefilter (eller finmaskig bomullsduk)

Gör så här

Dag 1

  1. Skala och riv gurkan grovt på rivjärn. Salta den lätt och blanda väl. Lägg gurkan i ett kaffefilter eller en duk i en sil över natten och låt rinna av i en bunke i kylen.
  2. ”Häng” yoghurten på samma sätt och lika länge.

Dag 2

  1. Skär gräslöken fint. Skär chilin i fina ringar.
  2. Blanda gurkan med yoghurten. Smaka av med grön tabasco och svartpeppar och kanske lite salt beroende på hur salt gurkan är.
  3. Stryk ut yoghurten på en tallrik och ringla över olivolja. Toppa med gräslök och chili och riv sedan limeskalet fint över alltihop.
  4. Servera direkt till bröd.