Den här festliga rätten bestående av häggsyrad makrill med örtinkokt färskpotatis, vildörtspesto och smörkokt ramslök kommer förgylla vilken dag som helst! Vad sägs om att laga den redan i helgen?
Lägg häggblommorna tillsammans med vinägern i en tätsluten burk. Låt stå i ett par dagar tills vinägern tagit smak av häggblommorna.
Stycka ut filéerna på makrillen och strö salt och socker på skinnsidan. Låt ligga i 5 minuter.
Täck därefter filéerna med häggvinägern och låt ligga i 20 minuter.
Torka av vinägern och stek filéerna (med skinnet nedåt) på hög värme i en torr panna. Fisken är klar när den känns ljummen på ovansidan.
Vildörtspesto
Hacka alla örter fint. Häll på olja och fortsätt hacka.
Häll slutligen på solrosfrön och hacka tills du har en konsistens som liknar pesto. Smaka upp med salt och häggvinäger.
Sparris
Skala sparrisen och blanchera i lättsaltat vatten.
Potatis
Koka potatis med rölekka och kamomill i lättsaltat vatten.
Smörkokt ramslök
Reducera grädden till hälften.
Vispa ner tempererat smör i grädden under omrörning.
Tillsätt sedan ramslöken i gräddsmöret och salta.
Servering
Lägg upp ingredienserna på en tallrik och toppa med en dressad örtsallad. Jag använder mig till exempel av fläder, spansk körvel, löktrav och kirskål men ta det du hittar och som är i säsong!