Bakad rabarber med kardemummacrème

Bakad rabarber med kardemummacrème
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Bakad rabarber med kardemummacrème

8 ingredienser

Serverad så här blir den enkla rabarbern riktigt elegant med minimal ansträngning. Recept från boken Sommarkväll med mat och vin.

Håkans vintips
En söt vit bordeaux med en liten ton av mandel och aprikos passar perfekt. Sauternes blir dyrt, men 4172 Château Fayau (ca 85 kr för 35 cl), från grannområdet Cadillac smakar nästan lika bra för betydligt mindre pengar.

Ingredienser

portioner
  • 8-10 stjälkar späd rabarber
  • 2 tsk strösocker
  • 8 skivor sockerkaka

Kardemummacreme

  • 2 dl crème fraîche
  • 2-3 tsk florsocker
  • 2 krm malen kardemumma

Till servering

  • florsocker
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Dela rabarbern i 12–15 cm långa bitar.
  3. Sockra rabarbern och ugnsbaka den mjuk mitt i ugnen, 6–7 minuter.
  4. Höj ugnsvärmen till 225° och rosta sockerkaksskivorna knapriga högt upp i ugnen ca 5 minuter, passa så de inte bränns.
  5. Blanda crème fraiche med florsocker och kardemumma.
  6. Lägg upp två bitar sockerkaka per person och arrangera rabarbern ovanpå som på bilden. Klicka kardemummacreme i ena änden, dekorera med citronmeliss och pudra florsocker över.