Limestekt kyckling med tandooripotatis

Limestekt kyckling med tandooripotatis
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Limestekt kyckling med tandooripotatis

Av: Håkan Larsson

Från: Fredagkväll med mat och vin

19 ingredienser

Indiskt stukad potatis blir spännande gott till friskl imekyckling. /Håkan

Tandooripasta…

… är jättegod att använda blandad med yoghurt till att marinera och ugnssteka kyckling eller fläskkött i - recept brukar finnas påburken.

I glaset
Det syrliga gröna och asiatiskt tonade gör rödvin omöjligt här, och även vitt måste väljas med omsorg. Druvan Pinot Gris har ofta en fin kryddighet och liten fetma som passar i sådana sammanhang, och mixat med Verduzzo som i 2415 Masi Masianco 2009, blir vinet både uppfriskande och lagom sturskt för att klara sällskapet.

Matlagarmusik
Tom Waits: The heart of Saturday night
Den här mannens röst låter antyda ett tämligen osunt leverne, men han har låtit likadant i 40 år och framhärdar med att vara vid liv.Texterna är som små noveller och musiken högst personlig, från krängande blues och rock till underbara ballader. Den som inte får hjärtsnörp av San Diego Serenade har nog inte hjärta att få snörpa.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kycklingfilé
  • 50 g smör
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 1 msk limefrukt, saft, färskpressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tandooripotatis

  • 600-800 g fast potatis, kokt och skivad
  • 2 dl crème fraîche, lätt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 dl mild tandooripasta

Sötsyrligt grönt

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 0,5 krm malen vitpeppar [ca 0,5 krm]
  • 2 krm salt
  • 1 dl salladskål, finstrimlad (eller romansallad)
  • 1 dl röd paprika, finhackad
  • 1 dl gurka, strimlad

Gör så här

Sötsyrligt grönt

  1. Rör samman vinäger, socker, vatten, salt och peppar så allt löser sig.
  2. Låt grönsakerna marinera 30-40 minuter däri.

Tandooripotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda crème fraiche med salt, vitlök och tandooripasta.
  3. Vänd ner potatisen och fördela i ugnsfasta portionsformar eller stor form.
  4. Grädda 10-15 minuter högt upp i ugnen till vacker färg, lägg eventuellt på folie om det bränns.

Kyckling

  1. Blanda smöret med limesaft och skal.
  2. Dela kycklingfiléerna på längden i 3-4 delar.
  3. Krydda och stek dem helt igenom i hälften av smöret.
  4. Lägg upp kycklingen med resten av limesmöret och det gröna.
  5. Bjud gratängen bredvid.