Hälleflundra med varm kålsallad och vitvinssås

POPULÄRT
Hälleflundra med varm kålsallad och vitvinssås
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Hälleflundra med varm kålsallad och vitvinssås

28 ingredienser

75 m

En lyxig rätt med ugnsbakad hälleflundra, vitvinssås med örter, krossad potatis och varm kålsallad.

Ingredienser

portioner

Tappad potatis

  • 12 fasta potatisar
  • salt

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 morot (liten)
  • 2 champinjoner
  • 1 kvist timjan
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl fiskfond (hemgjord eller utspädd)
  • 5 dl grädde
  • salt
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • citron, saft

Hälleflundra

  • 400 g hälleflundra
  • salt
  • peppar
  • citron, zest
  • vin
  • timjan

Kålsallad

  • 7 blad grönkål
  • 7 blad savoykål
  • 4 gröna sparrisar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar

Servering

  • ev slaget, från fisken, friterat
  • 2 gröna sparrisar, hyvlade

Gör så här

Tappad potatis

  1. Koka potatisen nästan klar, den ska ha en liten kärna kvar med tanke på att den skall gå klart i ugnen. Lägg ut potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och pressa till potatisen så den krossas. Salta. Kör på grillfunktion i ugnen till potatisen fått färg.

Vitvinssås

  1. Häll 4 dl grädde i en kastrull och koka ner den tills hälften återstår.
  2. Hacka och stek lök, morötter och champinjoner lätt. Det skall inte få färg utan bara bli genomstekt och glansigt.
  3. Tillsätt vinet och timjan, låt reducera tills en tredjedel återstår. Tillsätt fiskfonden och reducera ytterligare tills hälften återstår.
  4. Häll över den reducerade grädden i fonden och låt koka ihop.
  5. Vispa återstående 1 dl grädde väldigt lätt. Tillsätt denna i såsen. Smaka av med de hackade örterna, salt och syra från citronsaften.

Hälleflundra

  1. Salta och lägg fisken i en ugnsfast form och slå på en skvätt vin, vatten, citronzest samt timjan. Kör i ugnen på ca 100 grader tills fisken har en innertemperatur på 48 grader.

Kålsallad

  1. Strimla kålen och skär ner sparrisen något. Stek i het panna med smör och olja. Salta.
  2. Lägg upp som du vill och garnera med örter och hyvlad sparris.