4,5 dl champagne ) (eller mousserande vin (gärna ett prosecco)
ev orange pastafärg
Fyllning
10 äggvitor [300 g]
5,5 dl strösocker [500 g]
700 g osaltat smör
0,5 krm salt
3 tsk vaniljarom
rosa pastafärg, rose
100 g hallonpuré, utan kärnor
2 msk hallonlikör, valfritt
ev kardemumma, för smak
Gör så här
Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa två 20 cm bakform, alt tre 15 cm formar.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
I en mixer, vispa smöret och socker fluffigt.
Tillsätt en äggvita i taget till smörblandningen och vispa kraftigt mellan varje ägg.
Tillsätt mjölblandningen och champagnen om vart annat i tre omgångar. Börja och avsluta med mjölblandningen.
Skrapa ner smeten från kanterna och vispa igen.
Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Grädda bottnarna i 30-35 minuter eller tills en sticka är ren.
Låt bottnarna stå i formen ett par minuter innan du stjälper upp dem på bakgaller. Låt svalna.
Fyllning
Viktigt att alla ingredienser är rumstempererade.
Mät upp äggvita och socker i en skål. Ställ skålen över vattenbad. Vispa/rör hela tiden tills sockerkristallerna löst upp sig i ägget. Detta tar ca 5-8 min.
Ställ in marängblandningen i kylen och låt stå tills den är helt kall.
Vispa upp smöret fluffigt, ca 10min.
Tillsätt den kalla marängen, lite i taget, under vispning.
Tillsätt salt, vaniljarom samt lite pastafärg.
Vispa på hög fart tills smörkrämen blivit riktigt fluffig.
Tillsätt hallonpuré och eventuellt hallonlikören och kardemumma.