Hallon- och limemaräng med hallonkompott och granola

Hallon- och limemaräng med hallonkompott och granola
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Hallon- och limemaräng med hallonkompott och granola

20 ingredienser

En underbar dessert med smak av hallon och lime! Dessutom är den helt glutenfri!

Ingredienser

maräng

  • 2 dl kikärtsspad, från färdigkokta kikärtor på burk/tetra
  • 0,5 tsk limefrukt, saft
  • 3 msk honung
  • 200 g frysta hallon, tinade

Hallonkompott

  • 100 g frysta hallon, tinade
  • 1 limefrukt

granola

  • 1 dl bovete, blötlagd i ca 30 minuter (sila bort vattnet)
  • 50 g sesamfrön
  • 1 dl havregryn
  • 40 g pumpakärnor
  • 75 g blandade nötter, grovhackade (t ex mandel, hassel-, para-, cashew- eller valnötter)
  • 50 g hampafrön
  • 2 msk linfrön
  • 1 dl riven kokos
  • 1 krm kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 krm havssalt
  • 1 msk kokosolja
  • 1 dl ev honung
  • 1 dl torkad frukt (till exempel tranbär, russin eller små bitar av torkade aprikoser)

Gör så här

Maräng

  1. Vispa upp limesaft och kikärtsspad tills bara skum återstår. Blanda ner hallon samt honung och fortsätt vispa en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända upp- och ner. Den här marängen ska inte bakas i ugnen.

Hallonkompott

  1. Koka upp hallonen med limesaft. Ställ åt sidan och låt svalna.

Granola

  1. Sätt ugnen på 70 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienserna på en plåt och låt sedan stå i ugnen i 2-3 timmar så den känns torr.
  3. Servera sedan hallonkompotten i botten, placera marängen ovanpå och toppa med granola.