Hallonrutor med mördeg

Hallonrutor med mördeg
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Hallonrutor med mördeg

10 ingredienser

50 m

Dessa hallonrutorna bakar du enkelt och snabbt vilket gör det till en perfekt kaka att servera till fikat!

Ingredienser

portioner bitar

Mördeg

  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1,25 dl florsocker
  • 115 g smör, normalsaltat och rumstempererat

Hallonfyllningen

  • 400 g hallon, frysta
  • 3 ägg (stora)
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk citronsaft

Servering

  • florsocker (att sikta över den färdiga kakan)

Gör så här

Hallonfyllningen

  1. Börja med att tina upp hallonen i en kastrull på medelvärme på spisen. Mosa bären med baksidan av en matsked. Ta bort från spisen innan det börjar koka.
  2. Sila bort kärnorna och låt hallonpurén svalna.
  3. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form som är ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

Mördeg

  1. Mät upp vetemjöl och florsocker i en stor skål och blanda väl.
  2. Tillsätt smöret och blanda till en smulig deg. Pressa ut degen i botten på formen i ett jämnt lager och förgrädda i 15 minuter. Botten ska inte ha fått färg.

Hallonfyllningen forts.

  1. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen i en stor skål.
  2. Häll fyllningen över den delvis bakade botten och baka i ytterligare 20–25 minuter, eller tills fyllningen har stelnat.

Servering

  1. Kyl kakan helt, skär sedan upp i rutor och sikta över florsocker innan servering.