Hallonsorbet och yoghurtmousse

Hallonsorbet och yoghurtmousse
Foto: Tv4

Hallonsorbet och yoghurtmousse

Av: Sebastian - Arboga

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h

Avsluta middagen med en riktigt fräsch och god hallonsorbet med yoghurtmousse.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sockerlag

  • 280 g vatten
  • 620 g rörsocker
  • 100 g honung (ljus)

Sorbet

  • 420 g hallon
  • 260 g sockerlag
  • 50 g vatten
  • 20 g citronsaft, pressad

Yoghurtmousse

  • 1-2 gelatinblad
  • 250 g mascarpone
  • 1 msk yoghurt, 10%
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 citron, saft och zest

Havreflarn

  • 75 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk bakpulver

Gör så här

Sockerlag

  1. Koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp. Låt vätskans temperatur sjunka till 50 grader.
  2. Rör sedan ner honungen försiktigt. Rör tills honungen har lösts upp. Låt svalna före användning.

Sorbet

  1. Mixa hallonen till en fin puré med en stavmixer.
  2. Tillsätt sockerlag, vatten och citronsaft. Mixa ihop ingredienserna med en stavmixer.
  3. Häll ner blandningen i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner och lägg sedan i frysen fram till servering.

Yoghurtmousse

  1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter.
  2. Blanda samtliga ingredienser i en skål.
  3. Värm gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten på låg värme tills gelatinet har smält.
  4. Häll ner gelatinet bland resterande ingredienser. Låt sedan stå i kylen i 30 minuter.

Havreflarn

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör till en smet.
  3. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.

Servering

  1. Servera sorbeten med yoghurtmousse och havreflarn.