1 vaniljstång, delad på längden och skrapad på frön
90 g äggula [5-6 st]
3 g salt [0,5 krm]
Karamelliserade nötter
200 g hasselnötter [4 dl]
160 g strösocker [2 dl]
30 g smör [2 msk]
Servering
färska hallon
Gör så här
Hallonsorbet
Lägg hallonpuré och citronsaft i en bunke. Koka ihop vatten, socker och glukos i en kastrull. Häll över hallonpurén och citronsaften. Nu är den redo att köras i glassmaskin.
Vaniljglass
Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i en skål.
Koka upp mjölken och grädden tillsammans med hälften av sockret och vaniljen i en kastrull. Ta av från värmen.
Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning.
Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.
Krama vattnet ur gelatinet och tillsätt i den silade vätskan tillsammans med saltet. Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Nu är den redo att köras i glassmaskin.
Karamelliserade nötter
Förbered en plåt med bakplåtspapper.
Rosta nötter på 145 grader i 20 minuter.
Strö ett tunt lager med socker i en torr och varm panna. När det smält, häll på mer och fortsätt tills allt socker är i pannan utan någon som helst omrörning.
När sockret fått en bärnstensfärgad karamell, häll i alla nötter och rör försiktigt med en träslev, tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan.
Häll allt över bakplåtspappret och pilla försiktigt isär nötterna från de största karamellansamlingarna.
Montering
Blanda hallonsorbet och vaniljglass i en bunke och sätt tillbaka i frysen.
Strö karamelliserade hasselnötter i botten på en tallrik.
Lägg en generös kula av glass/sorbet över nötterna.
Dela hallon och lägg 5–6 stycken (10–12 halvor) runt glassen.