Halloumi- och grönsaksburgare

Green kitchen stories

Halloumi- och grönsaksburgare

14 ingredienser

25 m

Det är en vanlig missuppfattning att man bara kan lägga in 2 stekta halloumiskivor i ett hamburgerbröd, fylla det med lite färsk gurka, tomat och sallad och kalla det för halloumiburgare. Jag erkänner villigt att det är en snabblagad och läcker rätt, men en burgare? Nix. Testa i stället att grovriva halloumi med morot, zucchini och lite färsk mynta, forma till burgare och stek i en stekpanna i några minuter. Då får du en riktig halloumiburgare. Vi fick idén till de här burgarna i ett matstånd i på en av Londons söndagsmarknader. Där serverades de nästan på samma sätt som här, i ett kålblad och med en yoghurtdressing, men man kan också slå på stor med klassiska hamburgerbröd. Eftersom burgarna endast innehåller grönsaker och ost kan de först upplevas som lite knepiga att forma, men så fort de värms på i pannan kommer osten att smälta och hålla ihop dem fint. /Luise

Ingredienser

portioner burgare

Burgare

  • 200 g zucchini
  • 150 g morot
  • 200 g halloumiost
  • 5 kvistar färsk mynta, bladen repade och hackade

Tahinidressing

  • 1,25 dl yoghurt
  • 2 msk tahinipasta
  • 2 msk limefrukt, saft
  • 1 tsk lönnsirap, helst ouppvärmd (eller flytande honung)
  • 0,5 krm havssalt

Till servering

  • gröna blad (t ex savojkål)
  • ärtskott
  • avokado
  • salladsblad
  • surkål

Gör så här

  1. Riv zucchini, morot och halloumi på ett rivjärn. Lägg rivet i en skål, tillsätt mynta och rör om så att allt blandas.
  2. Rör ihop tahinidressingen i en liten skål.
  3. Hetta upp en torr stekpanna med non-stickbeläggning på medelvärme. Forma burgarna med händerna genom att pressa ihop ingredienserna hårt mellan handflatorna och låta överflödig saft rinna ut från grönsakerna. Placera burgarna i den varma pannan och stek på båda sidorna tills osten smält och binder ihop grönsakerna. Du kan använda stekspaden till att försiktigt trycka ihop och forma burgarna medan de steker. De ska bli gyllenbruna på båda sidor.
  4. Servera i ett stort kålblad med en klick tahinidressing, ett par salladsblad, några ärtskott, skivad avokado och en sked surkål. Burgarna och dressingen kan förvaras i kylskåpet i 3-5 dagar.