Lyxig middag med halstrad gös, krämig risotto med blomkål samt smul på hasselnötter och trattkantareller. Fantastiska smaker som får smaklökarna att dansa!
Fjälla och filea fisken, skär i 4 portionsbitar. Salta och peppra, samt ringla lite olivolja över på skinnsidan ställ åt sidan till stekning.
Risotto
Halvera blomkålshuvudet och skär ner halva delen i mindre bitar, koka den i lätt saltat vatten med 1 msk olivolja. Häll av vattnet i en skål och spara till risotton. Mixa blomkålen till en slät puré, späd med lite av kokvattnet om det behövs. Ställ åt sidan. Andra halvan av kålen skär du ner till små buketter.
Fräs löken, vitlök och riset med smör i en kastrull. Låt riset bli lite lätt genomskinligt, häll på vinet och låt det få koka ner tills hälften återstår. Ta i vattnet i 4 omgångar, lite ”pö om pö”. Riset ska sjuda, en god risotto ska inte skyndas!
När allt vatten är i, vänd ner blomkålspuré, parmesanen och blomkålsbuketterna.
Risotton ska vara krämig och lös, om inte ta i lite mer blomkålsvatten. Smaka av med svartpeppar.
Steka gösen
Sätt en stekpanna på spisen - låt den bli riktigt het. Strö lite havssalt i botten på stekpannan, så får du lite luft mellan pannan och fisken.
Lägg ner fisken med skinnsidan nedåt. Halstra i ca 5-6 min på skinnsidan, flippa över den och stek den max 1 minut på köttsidan. Klart!
Topping
Mortla svampen och hasselnötterna till ett fint pulver, smaksätt med rivet citronskal.
Servering
Lägg upp risotton i djupa tallrikar, och lägg på den halstrade fisken. Pudra över svamp- och nötströet och servera direkt.