Halstrad gösfilé med krossad mandelpotatis och sandefjordsås

Halstrad gösfilé med krossad mandelpotatis och sandefjordsås
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Halstrad gösfilé med krossad mandelpotatis och sandefjordsås

18 ingredienser

30 m

Använd med fördel Hjälmaregös som kommer från småskaligt fiske och är MSC-certifierad. Servera gösen med lättrimmad gurka och forellrom.

Fredriks dryckestips: Mezzacorona Pinot Grigio Riserva. Nr: 2412, 101 kr

Ingredienser

portioner
  • 600 g gösfilé (gärna Hjälmaregös)
  • 1 gurka
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 8 mandelpotatisar
  • 1 gul lök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör
  • citron
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • olivolja (till stekning)
  • smör (till stekning)
  • 2 msk forellrom
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Stycka gösen i 4 bitar och ta bort skinnet.
  2. Skala gurkan och hyvla den tunt, gärna på mandolin.
  3. Lös upp sockret i ättikan i en bunke.
  4. Vänd ner gurkan i blandningen. Salt och peppra.
  5. Skala mandelpotatisen och koka i lättsaltat vatten.
  6. Finhacka löken och koka in den i vinet så att det nästan blir torrt. Vispa ner crème fraîche och grädde.
  7. Montera ner smöret och smaksätt med citronjuice, salt och vitpeppar.
  8. Plocka dillen och finhacka gräslöken.
  9. Halstra gösen på medelvärme med olja. Vänd gösen efter 3 minuter och tillsätt lite smör. Låta gösen dra färdigt i pannan i ca 3 minuter.
  10. Krossa potatisen grovt på en tallrik.
  11. Värm gurkan något och lägg den på potatisen.
  12. Vänd ner rommen i såsen tillsammans med gräslök.
  13. Häll såsa bredvid potatisen och lägg på gösen. Avsluta med att garnera med dillen.