Halstrad lättrökt makrill med citron och salvia

Halstrad lättrökt makrill med citron och salvia
Foto: Tv4
Jonas Dahlbom
Jonas Dahlbom

Halstrad lättrökt makrill med citron och salvia

8 ingredienser

2 h

Halstrad och rökt makrill med en syrlig citrondressing blir en populär rätt till sommarens alla buffébord. Enkel att tillaga och riktigt somrig i smakerna!

Ingredienser

portioner4 - 6 bufféportioner
  • 4 makrillfiléer
  • 2 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 2 citroner
  • 1 färsk lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 förp salvia
  • svartpeppar, från kvarn

Gör så här

  1. Skär bort alla ben från makrillen.
  2. Blanda salt och socker och gnid in det i makrillfiléerna. Låt stå i 1 timme i rumstemperatur. Torka sedan av salt och socker.
  3. Placera makrillen i ett kärl och tänd en rökpistol. Pumpa in rök och lägg på ett lock. Låt stå 1 timme. Gör om rökproceduren 1 gång till.
  4. Riv skalet av citronerna. Skala och skär ut det rena citronköttet. Pressa ur saften ur det som återstår.
  5. Skiva löken.
  6. Blanda citronsaft med olivolja, citronkött, skal och löken.
  7. Halstra makrillen och tillsätt salviablad på slutet. Slå på citrondressingen och häll över på ett fat med en gång. Vrid över svartpeppar från kvarnen.