Halstrad lax på saltsten med bränd majonnäs

POPULÄRT
Halstrad lax på saltsten med bränd majonnäs
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Halstrad lax på saltsten med bränd majonnäs

11 ingredienser

45 m

Läcker rätt med lax som tillagas på saltsten och sotas med en brylébrännare. Till laxen serveras potatis på rosmarinspett, tomater och rostat bovete. 

Frederik tipsar om att majonnäs av märket Hellmans är en av få sorter som inte skär sig när man bränner den med brylébrännare.

Ingredienser

portioner
  • ca 600 g laxfilé (av sorten salma eller fröya)
  • majonnäs
  • srirachamajonnäs
  • 1 dl helt bovete
  • färskpotatis, kokt kall
  • rosmarinkvist
  • må kvisttomater
  • gemsallad
  • flingsalt, svartpeppar
  • rapsolja
  • saltsten (finns i utvalda mataffärer/köksaffärer)

Gör så här

  1. Lägg saltstenen i frysen i 30 minuter.
  2. Lägg bovetet i ett durkslag och häll över kokande vatten. Lägg bovetet på hushållspapper och låt det torka och svalna helt.
  3. Rosta bovetet i en torr och het stekpanna till lätt brynt färg och god doft. Ringla på lite olja och krydda med flingsalt. Häll över på hushållspapper igen för att svalna.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Trä upp den kalla kokta potatisen på rosmarinkvistar som spett och lägg i en ugnsform. Lägg tomaterna och klyftad hjärtsallad bredvid spetten. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Tillaga i ugnen ca 15-20 minuter, tills potatisen fått fin färg.
  6. Skär under tiden laxfilén i skivor, ca 7 mm tjocka. Lägg dem bredvid varandra på den välkylda saltstenen. Vänd skivorna efter två minuter och halstra dem till vackert brända kanter med en brylébrännare.
  7. Efter ca 3-4 minuter på saltstenen, lyft över skivorna på ett serveringsfat. Toppa med majonnäs och srirachamajonnäs och bränn majonnäsen med brylébrännaren.
  8. Strö över den rostade boveten och servera laxen med rostad färskpotatis, kvisttomater och hjärtsallad.