Marinerad fläskfilé i ugn med paella

Marinerad fläskfilé i ugn med paella
Foto: tv4

Marinerad fläskfilé i ugn med paella

Av: Augustin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

ca 1 h 15 min

Marinerad fläskfilé att helsteka i ugn och servera med grön sparris och paella.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

6698 Ramon Bilbao Tempranillo, Rioja, Spanien
Ett friskt, ungdomligt vin i lite lättare stil med smak av röda frukter och bär. Den unga frukten samt de runda tanninerna passar utmärkt till fläskkött som är ljusare i färgen.

Ingredienser

portioner
  • 600 g svensk fläskfilé
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • örtsalt
  • svartpeppar

marinad

  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 msk asiatisk soja, från en asiatisk mataffär
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 kruka basilika, hackad

Grön sparris

  • 8 gröna sparrisar
  • olivolja, några droppar
  • örtsalt

Paella

  • 4 msk olivolja
  • 1 kg kycklingben
  • 1 msk paprikapulver
  • 4 tomater, rivna (skalet behövs inte)
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 4 dl långkornigt ris
  • 1,5 l hönsbuljong, kokande
  • 2 tsk örtsalt
  • 4 kvistar rosmarin
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl frysta ärtor (och/eller frysta haricots verts)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela vitlöksklyftorna till små stavar. Gör snitt i fläskfilén och tryck in vitlöksstavarna.
  2. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg köttet i en form i 4-5 timmar och blanda med marinaden (om man inte har så mycket tid, går det också bra en timme, fast då får köttet inte lika god smak).
  3. Bryn filén i lite olivolja i en stekpanna i ca 8 minuter. Salta och peppra köttet lite på varje sida under omröring.
  4. Flytta det till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet. Stek i ugnen till 65 grader. Det tar ca 15 minuter.
  5. Ta ut formen ur ugnen och låt filén stå några minuter. Skär köttet i 2 cm skivor och servera med lite marinad på.

Grön sparris

  1. Tvätta sparrisen och torka väl. Dela dem i tre bitar. Bryn bitarna i lite olivolja på svag värme i en stekpanna och tillsätt lite örtsalt. Efter 4 minuter är det klart.

Paella

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fräs kycklingbenen i olivoljan i en paellapanna tills de får gyllenbrun färg. Tillsätt paprikapulver och rör snabbt med en träsked så att pulvret inte bränns.
  3. Häll i de rivna tomaterna och de pressade vitlökarna. Rör lite.
  4. Lägg i riset och fortsätt röra om. Häll i kokande buljong så att den täcker köttet och riset.
  5. Tillsätt saltet, rosmarinkvistarna och saffranspulvret. Rör om ofta så att riset inte fastnar i pannan.
  6. När buljongen dunstat, häll i lite till, men inte lika mycket som första gången. Tillsätt ärtorna och/eller haricots verts.
  7. Efter några minuter, när det fortfarande finns lite buljong i pannan, smaka på riset och kolla om att det är lite hårt, på gränsen att bli klart. Då är det dags att lägga pannan i ugnen.
  8. Efter 5 minuter är paellan klar. Ta bort rosmarinkvistarna och servera.