Indisk efterrätt med franskt sällskap

Indisk efterrätt med franskt sällskap
Foto: TV4

Indisk efterrätt med franskt sällskap

13 ingredienser

35 min

Smördegsbakelse med kryddig morotsfyllning serveras med hemgjord vaniljglass.

Dryck: hemrostat kaffe
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Morotsskapelse

  • 2 morötter, skalade
  • 2 äggvitor
  • 2 msk smör
  • 0,5 stång äkta vanilj
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 liten nypa salt
  • 100 g smördeg

Fransk vaniljglass

  • 6 äggulor
  • 1,3 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 3,75 dl mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 0,25 tsk salt

Gör så här

Glass

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull, dela och skrapa ur vaniljstängerna, lägg fröna och stängerna i gräddmjölken. Värm tills det börjar sjuda och lyft sedan av från plattan. Låt gräddmjölken svalna.
  2. Knäck äggulorna i en bunke tillsammans med saltet och vispa tills det blivit segt och ljusnat i färgen. Vispa sedan ner gulorna i gräddmjölken och sjud massan under omrörning tills den tjocknat. Ta bort från värmen och låt kallna under omrörning. Efter någon minut kan du vänta en stund tills du rör nästa gång och sedan ta allt längre pauser mellan rörandet tills den blivande glassen blivit rumstempererad.
  3. Gör sedan glassen i en glassmaskin eller ställ i frysen och rör om ett par gånger i timmen tills det liknar glass, ca 3 timmar. Behöver jag skriva detta; låt stå kallt!

Morotsskapelse

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Riv morötterna på finaste hålen, smält smör i en stekpanna och lägg i morötterna. Fräs på svag värme ett par minuter. Stjälp i äggvitorna under flitig omrörning och tillsätt vanilj och kanel. Fräs ytterligare ett par minuter och stäng sedan av värmen.
  3. Kavla ut smördegen och skär ut 4 stycken 8x8 cm kvadrater. Forma sedan fyra köttbullestora (ganska stora köttbullar) kulor och lägg i mitten på varje smördegsplatta. Ta tag i hörnen och vik upp degen och se till att inte någon fyllning syns, forma kanterna som du vill.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 14-20 min beroende på degens tjocklek. Låt svalna medan du lägger upp glassen på serveringsfaten. Ställ sedan försiktigt dit den indiska smördegsskapelsen och servera direkt! Hoppas det smakar!