Jazzfiskarens mustiga soppa med aioli och nybakt bröd

 Jazzfiskarens mustiga soppa med aioli och nybakt bröd
Foto: TV4

Jazzfiskarens mustiga soppa med aioli och nybakt bröd

42 ingredienser

2 h

En härlig soppa som lyft på många ögonbryn. Med syrliga och mustiga smaker fungerar den året runt /Fredrik

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 20 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 gul lök
  • 100 g purjolök
  • 1 selleristjälken, finhackad
  • 1 färsk röd chilifrukt [0,2-1 frukt beroende på styrka]
  • 1-3 klyftor vitlök
  • 1 potatis, hackad efter smak
  • 1 tomat, skuren i fyra delar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,3 l fiskfond, gärna hemgjord
  • 3 dl vitt vin
  • 1 tsk vitpeppar, nymalen
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 2-4 lagerblad
  • 0,5 krm curry
  • 0,5 citron, skalet
  • 0,5 fänkål
  • 1 morot, tärnad i ganska stora kuber

musslor

  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 kg odlade blåmusslor
  • 1 selleristjälken, grovhackad
  • 200 g champinjoner
  • 600-800 g blandad fisk, kolja, torsk, abborre och kravodlad lax
  • 2 kvistar färsk timjan

bröd

  • 8 dl vatten, kallt
  • 1 förp jäst [50 g]
  • 1 dl solroskärnor, rostade
  • 2 msk honung
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 8 dl fullkornsvetemjöl
  • vetemjöl, häll direkt från paketet tills önskvärd konsistens uppnås! (ekologiskt)
  • 1,5 tsk salt

Aioli

  • 6 klyftor vitlök
  • 3 äggulor
  • 1 dl neutral olja
  • 0,5 dl mild olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här

Aioli

  1. Pressa ner vitlöken i en bunke och vispa i äggulorna. Vispa sedan försiktigt ner oljan droppvis. Efterhand kan du öka till en liten stråle om du vispar duktigt. Smaka av med äppelcidervinäger och salt. Täck över aiolin och ställ i kylen till soppan är klar!

Brödet

  1. Häll i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt jäst och blanda tills jästen löst sig. Häll i resterande vatten, solrosfröna samt honungen och arbeta degen någon minut. Sedan i med rågmjölet, fullkornsvetemjölet och låt degen köras 10 minuter.
  2. Häll därefter, medan den lösa degen arbetas, i mjöl tills det nästan liknar en vanlig deg. I med saltet och arbeta degen ytterligare några minuter. Den ska vara något lösare än en vanlig deg. Sätt över en duk och jäs 40 min.
  3. När degen jäst tar du bort duken, mjölar händerna och trycker ner på degen så att luften går ur. Låt jäsa ytterligare 40 min.
  4. Mjöla sedan ett bakbord och stjälp ut degen. Vänd runt den i mjölet men knåda inte! Forma försiktigt en långsmal limpa som du sedan skär ca 15-25 bitar av. Forma degbitarna till valfri bullform och sätt dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 15 min.
  5. Sätt ugnen på 250 grader och grädda bröden i 8-16 minuter beroende på storlek. Låt svalna utan duk!

Soppan

  1. Läs igenom hela receptet! Hacka sedan och sortera alla grönsaker samt mät upp och förbered kryddorna. Ta sen fram en femlitersgryta och sätt plattan på medelvärme. I med smör och olja och vänta tills smöret smält. Släng därefter ner lök, purjolök, chili, vitlök, potatis samt finhackad selleri och fräs ett par minuter. Grönsakerna ska inte få färg, enbart mjukna och götta till sig. Rör i botten då och då.
  2. När allt ser glansigt ut, efter ungefär 7-10 min, i med tomat, tomatpuré och lägg på locket och låt stå i 10 min. Lyft på locket och rör i botten efter halva tiden.
  3. Slå därefter på fiskfond, alla kryddor, fänkål och morot. Sätt värmen på max tills soppan vaknar till liv igen, sänk därefter åter till medelvärme och lägg på locket. Nu kan du ta ur fisken ur kylskåpet så att den inte är kylskåpskall när den ska ner i soppan!
  4. Medan soppan står till sig kan du gå över till musslorna. Skölj och tvätta musslorna (ta bort "skägget" osv). Knacka sen samtliga musslor mot diskbänkskanten och vänta någon minut. Passa under tiden på att fram en treliterskastrull med lock. Släng sedan alla musslor som inte stängt sig, finhacka en vitlöksklyfta och en halv gul lök och fräs löken i några minuter. Slå därefter på 2 dl vitt vin, lägg i musslorna och sätt på locket på kastrullen. Musslorna är klara efter 2-3 minuters kokning. Sila av musselspadet och häll det i soppan. Ta sen en titt på musslorna och släng de som inte öppnat sig. Låt övriga musslor vara kvar i kastrullen och svalna någon minut. Sätt sedan på locket och ställ den åt sidan.
  5. Fös ner den grovhackade sellerin och moroten i soppan låt sjuda några minuter. Smaka av soppan med salt och vitpeppar.
  6. Följande är viktigt; ha i champinjonerna ca 10 min före servering och sänk samtidigt värmen till lägsta möjliga. Lägg i fisken 4-5 min före servering, vänd ner alla bitar och sätt på locket. Stäng av plattan men låt soppan stå kvar någon minut. Bär sedan ut grytan och ställ fram den på bordet och låt locket vara kvar 3-4 minuter. Lyft av locket, garnera med färsk timjan och låt gästerna hugga in.